Política

Els consells comarcals del Berguedà, Ripollès i Solsonès veuen amb bons ulls la doble consulta sobre els Jocs d’hivern

L’alcalde de Berga, per contra, critica que és una pregunta “ambigua” i demana “valentia” al Govern

Els consells comarcals del Berguedà, Ripollès i Solsonès veuen amb bons ulls la decisió del Govern de fer dues consultes amb preguntes diferents sobre els Jocs d’hivern 2030. Els ciutadans d’aquestes tres comarques podran votar el 24 de juliol a la pregunta: ‘La seva comarca s’ha d’involucrar en el projecte de Jocs d’hivern?’. El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha expressat que “el Govern ha entès que la demanada del territori era que volíem ser consultats”. Per la seva banda, l’alcalde de Berga, Ivan Sánchez, creu que la pregunta és “ambigua”, ja que “dona per fet que se celebraran els jocs”, i demana “valentia” al Govern: “No ens hem de vendre per quatre molles. Hi ha consulta, però quin tipus de consulta?”.

Les conselleres Vilagrà i Alsina s’han reunit telemàticament aquest dilluns al matí amb els consells comarcals del Berguedà, Ripollès i Solsonès per explicar-los la decisió de fer dues consultes diferents sobre els Jocs d’hivern 2030 abans que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, signés el decret de convocatòria. En la reunió, tal com s’ha anunciat públicament en roda de premsa, se’ls ha explicat que el Govern farà una pregunta diferent a la de l’Alt Pirineu i l’Aran: ‘La seva comarca s’ha d’involucrar en el projecte de Jocs d’Hivern?’. Vilagrà ha aclarit que “involucrar” vol dir poder tenir activitats esportives prèvies i complementàries i ha exposat que la consulta serà “políticament vinculant”.

Els consells comarcals de les tres comarques han rebut amb satisfacció la proposta. Des del Berguedà, Josep Lara, ha dit que fan una valoració “positiva” de la decisió del Govern, ja que “han escoltat la demanda del territori”. “Estem molt satisfets perquè inicialment semblava que hi hagi un cert rebuig a que se’ns consultés, però al final han entès que formem part del Pirineu i que aquí passaran coses”, ha apuntat Lara. Creu que és comprensible que les dues preguntes siguin diferents: “A les comarques directament més afectades és lògic que se’ls hi demani ‘sí’ o ’no’”.

Des del Solsonès, la presidenta del Consell Comarcal, Sara Alarcón, creu que és una “bona fórmula per encabir tothom” i s’ha mostrat satisfeta perquè “el Govern ha estat sensible a les demandes del territori”. Alarcón considera que la doble pregunta és adequada, ja que, segons ella, el Govern ja va informar-los que “al Solsonès no hi passarien els Jocs directament, sinó que serien entrenaments o activitats complementaries. Per tant, hi ha una coherència en les preguntes”.

Des del Ripollès també han rebut l’anunci de la doble consulta amb satisfacció. “Contents perquè el Govern ha passat de no tenir en compte els tres territoris a generar una pregunta per nosaltres i per tant vol dir que ens té en compte”, ha assenyalat el president del Consell Comarcal, Joaquim Colomer. També creu que els Jocs són una “oportunitat” per “compensar” la “manca d’efectius i recursos” que aquests territoris de muntanya pateixen des de fa molts anys. I per això s’ha compromès a “treballar de forma conjunta” perquè aquests jocs siguin “un èxit” si al final s’acaben fent. “La comarca té un sector serveis molt ampli i aquesta publicitat pel nostre territori és molt important”, ha dit.

Malgrat tot, Colomer, a títol personal, creu que no feia falta cap consulta i que el Govern ja té eines suficients per prendre aquesta decisió. I ha posat l’accent amb el cost de la consulta i amb uns diners que es podrien destinar a altres prioritats com ara habitatge per a joves. “Jo m’estimaria més que hi haguessin una seixantena d’habitatges per jovent, a les comarques del Pirineu, que no pas el resultat de la consulta”, ha dit.

Ivan Sánchez, alcalde de Berga: “No ens hem de vendre per quatre molles”

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, s’ha mostrat “sorprès” per l’anunci del Govern de fer dues preguntes diferents sobre els Jocs d’hivern i ha afirmat que allò que es reclamava des de les tres comarques era “si volíem fer uns Jocs o no”. “Aquesta pregunta és ambigua i dona per fet que se celebraran els jocs”, ha apuntat Sánchez. És conscient que en aquestes tres comarques hi ha més població que a l’Alt Pirineu i Aran, però creu que es podrien haver fet votacions “ponderades”: “Si l’Alt Pirineu volen els Jocs nosaltres no som ningú per vetar-los”, però assegura que hi havia formules alternatives a la doble consulta.

Per tot plegat, el batlle de Berga demana al Govern que sigui “valent” i demani a aquestes tres comarques si volen els jocs o no. “No ens hem de vendre per quatre molles. Sí que hi ha consulta, però quin tipus de consulta? Si ens creiem el país, la Generalitat ha d’actuar d’una altra manera”, ha afirmat Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia