Política

Rússia, disposada a reduir els bombardejos a Kíiv

La quarta trobada presencial entre les dues delegacions es clou aviat i sense cap acord

El primer objectiu és aconseguir un alto el foc

El viceministre de Defensa del Kremlin, Alexander Fomin, confirma que es reduiran els bombardejos sobre la capital

Mykahilo Podoliyak, assessor presidencial ucraïnès, ha qualificat les negociacions de "difícils per la pau del nostre país"

La primera jornada de negociacions entre Rússia i Ucraïna, amb Turquia fent de mitjancera, s’ha clos aquest migdia al palau de Dolmabahçe d’Istanbul. És la primera trobada presencial de les dues delegacions des del 10 de març, i la quarta des de l’inici del conflicte, tot i que fins ara s’havien celebrat a Bielorússia. Segons fons turques, Rússia s’hauria compromès a reduir els bombardejos sobre la capital Kíiv per afavorir les converses. El Kremlin també estaria disposat a parlar de la imminent entrada d’Ucraïna a la Unió Europea sempre que es garanteixin les condicions de no acostar-se a l’OTAN i de mantenir l’absoluta neutralitat. El ministre truc d’exteriors ha assegurat que en aquesta trobada s’han produït els principals avenços diplomàtics d’ençà de l’inici de la guerra.

La trobada, impulsada i amb la presència del president turc Recep Tayyip Erdogan, s’ha tancat al cap de poques hores i sense cap acord. En el discurs d'obertura d'aquesta taula de converses, el president turc, Recep Tayyip Erdoğan, ha subratllat la "responsabilitat històrica" de les dues delegacions en les decisions d'avui, i ha afirmat que continuar amb la guerra "no beneficiarà a ningú".

De fet, els experts consideren que per ara l’èxit és que es reprenguin demà, tal i com està previst inicialment, però que a hores d’ara no s’ha confirmat. El primer objectiu dels negociadors és aconseguir un alto el foc, com els ha instat Erdogan. De moment, no han transcendit detalls de la trobada.

Amb posterioritat a la clausura de la primera jornada de negociacions, el ministeri de Defensa rus ha assegurat que reduirà "significativament" l'activitat militar a la capital d'Ucraïna, Kíiv, i a la ciutat de Txernihiv, segons recull l'agència russa Tass. Aíxí ho ha anunciat el viceministre de Defensa del Kremlin, Alexander Fomin, en una declaració feta després de finalitzar la nova ronda de negociacions d'aquest dimarts entre Rússia i Ucraïna a Istanbul. Segons el ministeri rus, la decisió s'ha pres per "augmentar la confiança mútua" i "crear les condicions necessàries per a noves negociacions".

Fomin també ha afirmat que la discussió sobre la preparació del Tractat de Neutralitat i l'Estatus Lliure de Nuclears d'Ucraïna, així com la prestació de garanties de seguretat, s'estan movent al "pla pràctic".

Per la seva banda, a la fi d'aquesta nova taula de converses a Turquia, l'assessor presidencial ucraïnès Mykahilo Podoliyak ha exposat en un missatge a les xarxes socials que les peticions de la delegació ucraïnesa impliquen establir garanties de seguretat "incondicionals", un alto el foc, corredors i combois humanitaris "efectius". "Difícils negociacions per la pau al nostre país", ha apuntat Podoliyak.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia