Política

La variant òmicron s’estén i provoca noves restriccions

El Regne Unit, Alemanya i Itàlia registren casos de Covid-19 amb la nova soca i Anglaterra torna a fer obligatori l’ús de mascareta a les botigues i el transport públic

Sud-àfrica se sent “castigada” pel tancament de fronteres

La nova variant de la Covid-19, batejada amb el nom d’òmicron, ha disparat les alarmes arreu del món després que cada dia es descobreixin nous casos. Els darrers s’han detectat al Regne Unit, Alemanya i Itàlia.

El ministre de Sanitat britànic, Sajid Javid, va confirmar que dues persones han donat positiu d’aquesta variant del coronavirus i que els dos casos són de persones provinents de Sud-àfrica, el lloc d’origen de l’òmicron. El primer ministre britànic, Boris Johnson, va comparèixer, ahir, per anunciar que l’ús de mascaretes tornarà a ser obligatori a partir de la setmana que ve a l’interior de les botigues i al transport públic.

A Alemanya, el Ministeri de Sanitat de Baviera va confirmar dos casos d’aquesta variant. Es tracta de dues persones que van arribar dimecres a l’aeroport de Munic procedents de Sud-àfrica abans que Alemanya tanqués els vols amb aquest país.

Mentrestant, l’Institut Nacional de Salut d’Itàlia va confirmar que havia detectat un cas de la nova varietat a Milà en una persona procedent de Moçambic. Les autoritats txeques van informar que estan examinant un cas sospitós de tenir la variant òmicron que venia de Namíbia.

La por de noves onades de la pandèmia ha empès molts governs a tancar fronteres amb països potencialment exportadors de la temuda variant i a cancel·lar vols amb l’Àfrica austral. El govern sud-africà va expressar, ahir, que se sent “castigat” per aquestes mesures, ja que considera que les restriccions als vols procedents del seu territori, en el fons, el que fan és penalitzar la seva avançada capacitat per detectar variants més ràpid que altres països.

La por s’ha escampat per diversos països europeus, com ara els Països Baixos, després que almenys 61 passatgers de dos vols procedents de Sud-àfrica van resultar positius en coronavirus després d’aterrar a Amsterdam, on se’ls va sotmetre a una PCR en arribar als Països Baixos, quan ja havia entrat en vigor la prohibició de vols des de països del sud d’Àfrica, si bé encara s’està estudiant si hi ha la nova variant òmicron.

Un equip sanitari va acudir a l’aeroport d’Amsterdam, on havia aterrat un vol procedent de Johannesburg i un altre de Ciutat del Cap, per sotmetre els 600 passatgers a un test, en aplicació d’una restricció neerlandesa del trànsit aeri procedent del sud d’Àfrica per por de la nova variant.

Tor i que el ministre de Sanitat, Hugo de Jonge, va subratllar que la nova mutació encara no havia estat detectada oficialment als Països Baixos, va dir que calia “alentir l’arribada d’aquesta variant” tant com es pogués.

A Alemanya també estan alerta: la variant òmicron molt probablement ha arribat ja al país, segons va informar el ministre d’Afers Socials de l’estat federat de Hesse, Kai Klose, perquè s’han detectat mutacions característiques en un viatger procedent de l’Àfrica austral.

Atesa aquesta situació, cada vegada són més els països que prenen l’exemple de la UE i els EUA i restringeixen els viatges procedents de la zona de l’Àfrica austral. De moment, ja ho han fet països com ara Austràlia, Turquia, el Brasil, la República Dominicana i Guatemala.

LA XIFRA

5
casos
de la variant òmicron de la Covid-19 es van confirmar, ahir, al Regne Unit, Alemanya i Itàlia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia