Política

El TC avala les ordres contra Puigdemont

El tribunal rebutja per unanimitat els recursos de l’expresident i els exconsellers i valida la feina de Llarena

El Tribunal Constitucional ha rebutjat per unanimitat el recurs de súplica i les mesures cautelars sol·licitades pel president Puigdemont i els consellers exiliats contra les ordres europees d’extradició i de detenció nacional i internacional emeses pel jutge Pablo Llarena contra ells el 14 d’octubre i el 4 de novembre del 2019. El ple de l’alt tribunal va avalar ahir les ordres del jutge Llarena precisament l’endemà que la justícia italiana decidís suspendre l’extradició a Espanya de Puigdemont sol·licitada per Llarena per entendre que, primer, els tribunals europeus han de resoldre sobre la immunitat del president i sobre les prejudicials que li ha consultat el mateix jutge espanyol.

Els magistrats del Constitucional confirmen la validesa de les euroordres i de les ordres de detenció nacional i internacional contra Puigdemont i els exconsellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig.

Ratifiquen la prèvia

Rebutgen el recurs de súplica confirmant la decisió anterior –del 16 de març– de no suspendre preventivament les ordres, una decisió que el TC ratifica correcta en considerar que aquella decisió va ser respectuosa amb el dret a la tutela judicial efectiva del recurrent, i no va vulnerar el seu dret a la tutela cautelar. D’altra banda, el ple de l’alt tribunal avala la vigència de les ordres de detenció basant-se en una consolidada doctrina constitucional, que nega la suspensió cautelar en el procediment d’empara de les mesures provisionals privatives de llibertat o que puguin tenir un impacte en el dret a la llibertat personal. El TC sosté que suspendre en la peça de cautelars del recurs d’empara una mesura cautelar adoptada per un òrgan de la jurisdicció ordinària i que conforma l’objecte principal d’aquest recurs d’empara, suposaria una resolució anticipada del fons del recurs.

El nou pronunciament del TC no afecta, però, l’anàlisi dels tribunals europeus sobre la immunitat de Puigdemont i les prejudicials sol·licitades per Llarena.

L’advocacia defensa haver seguit la doctrina del TGUE

La ministra de Justícia del govern espanyol, Pilar Llop, va reafirmar ahir que, en el procés d’extradició davant les autoritats europees, l’advocacia de l’Estat no va fer cap altra cosa que seguir la doctrina del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE): “Quan hi ha una qüestió prejudicial, se suspèn el procediment.” Llop va respondre així a les acusacions del PP, que ja li demana la compareixença en entendre que el govern del PSOE i En Comú Podem fa un “ús partidista” de l’advocacia de l’Estat i li obliguen a fer “el treball brut” d’un executiu que “sembla haver fet més perquè [Puigdemont] no vingués que perquè un pròfug s’assegui davant la Justícia”, en paraules de la portaveu popular Cuca Gamarra. El líder popular, Pablo Casado, va acusar el president Sánchez de no voler l’extradició de Puigdemont “perquè com l’entreguin i vingui a Espanya rebenta l’operació diàleg, rebenta la taula de negociació i rebenta la legislatura”. Casado vol que es faci una “gran campanya diplomàtica internacional” per canviar l’opinió de la justícia europea. I diu que Europa no va considerar Batasuna organització terrorista fins que no hi va haver un “impuls polític” des d’Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia