Política

Puigdemont demana autocrítica l’Estat perquè la seva actitud “dificulta clarament la resolució política del conflicte”

L’expresident acusa l’estat espanyol de “fer servir el poder judicial per aconseguir objectius polítics”

L’expresident Carles Puigdemont ha assegurat aquest dilluns a la tarda que els intents d’Espanya per extradir-lo “dificulten clarament la resolució política del conflicte”.

“Basta, prou”, s’ha queixat en italià aquest dilluns Puigdemont en una roda de premsa a l’Alguer després que el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser hagi deixat en suspens el procediment d’extradició a l’espera de Luxemburg.

Puigdemont ha acusat l’estat espanyol de “fer servir el poder judicial per aconseguir objectius polítics” i ha lamentat la seva “obsessió per dificultar” amb les euroordres la feina que fa com a eurodiputat. Puigdemont s’ha mostrat content del resultat de la vista judicial a Sàsser, però ha dit que està “indignat” que l’Estat es comporti “al marge dels estàndards europeus”.

“La reputació del poder judicial espanyol queda molt deteriorada”, ha reblat. Per tot plegat, l’eurodiputat de Junts ha instat Espanya a retirar les euroordres i a fer “autocrítica”. “Si fa això que demana el Consell d’Europa, podrem començar a anar bé”. “Ja va sent hora que la UE s’adoni de la dimensió del conflicte polític”, ha afegit.

En aquest sentit, Puigdemont s’ha qüestionat si Espanya encara forma part de la Unió Europea. Per la seva banda ha confiat en la justícia europea i en relació amb les recents declaracions de Pedro Sánchez i de Pablo Casado que deien que el portarien a Espanya per ser jutjat, ha explicat que les úniques maneres que té l’Estat espanyol per fer-ho són il·legals.

Puigdemont també ha explicat que “el nostre retorn es construeix dins el marc del dret europeu”.

Segons l’advocat Gonzalo Boye, la futura resolució dels tribunals de la UE farà “inviable” l’euroordre. Ara tant els tribunals belgues com els italians tenen procediments d’extradició en suspens a l’espera de Luxemburg. Boye no ha aclarit si prefereixen lluitar l’euroordre a Bèlgica o a Itàlia. “M’és igual, els dos són estats democràtics”, ha afirmat. Pel que fa a la presència d’una delegació de Vox, Boye ha explicat que el tribunal “no ha trigat res” a entendre que Vox no feia res a la vista.

A l’inici de la roda de premsa, l’advocat italià, Agostinangelo Marras, ha explicat que el president ha quedat en llibertat sense mesures cautelars i que s’ha presentat a la vista “per respecte als jutges”, tot i que no era necessari fer-ho presencialment. Marras també ha explicat que “la causa no està tancada, està en suspens” fins que el TGUE no resolgui el tema de les prejudicials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia