Política

El sobiranisme celebra la decisió del tribunal sard

El PSOE diu que respecta les decisions judicials, en desvincula l’executiu i confia que “al final hi hagi justícia”

Ciutadans acusa el president espanyol de no voler l’extradició de Puigdemont

El sobiranisme va celebrar ahir que el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser desestimés la petició d’extradició del president Puigdemont i el deixés en llibertat. Així ho van fer dirigents d’ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, afirmava que “la justícia a Europa es pronuncia, un cop més, contra la repressió de l’Estat, però la persecució judicial només s’aturarà amb amnistia i autodeterminació”, abans de dirigir-se a tots els represaliats per dir-los: “Us volem lliures i a casa.” La consellera d’Acció Exterior del govern català, Victòria Alsina, considera la situació de Puigdemont un “cas europeu, amb vulneracions de dret europeu”, tal com explicava en una entrevista a TV3, i recordava que una vintena de membres de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa han aprovat una nova declaració en què exigeixen a les autoritats espanyoles que retirin immediatament les euroordres contra els polítics catalans exiliats.

“La justícia que falta a l’Estat espanyol arriba i arribarà d’Europa”, afirmava el president d’ERC, Oriol Junqueras, també exvicepresident de l’executiu català, abans d’expressar la seva solidaritat amb Carles Puigdemont: “Amb tu, president.” Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, afirmava que Puigdemont “és avui encara més lliure” i sostenia que la justícia espanyola es troba “cada cop més aïllada”. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, reaccionava a la decisió del tribunal assegurant que, mentre que la justícia funciona a Europa, “a Espanya ni n’hi ha ni se n’espera”.

Abans de saber-se la decisió del tribunal sard, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Dolors Sabater, va demanar als tribunals europeus “defensar les actes dels eurodiputats i respectar el que van votar els catalans en les últimes eleccions europees”, i va exigir que Europa “no giri l’esquena” al dret d’autodeterminació.

El secretari general adjunt del PDeCAT, Marc Solsona, confia que, aquesta vegada a Sardenya, la justícia europea “continuï posant de manifest els problemes que té la justícia espanyola”.

La cúpula del CGPJ

També abans que es conegués la decisió, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, es va mostrar convençut que a Sàsser es demostraria que “l’exposició de Pablo Llarena no s’aguanta” i que “cal canviar la cúpula del poder judicial per democratitzar el comportament d’algunes institucions judicials” de l’Estat espanyol.

D’altra banda, la portaveu del comitè organitzador del 40è congrés del PSOE, Eva Granados, va defensar que “la justícia fa la seva feina i el govern espanyol, la seva”, i va demanar respecte per la separació de poders. “Toca que la resolució d’aquest matí [ahir] i el que hagi d’arribar s’ajusti a dret i que al final hi hagi justícia en aquest país”, hi afegia.

Per Cs, una “desgràcia”

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, va considerar, per contra, que el govern espanyol està “desitjant” que Puigdemont no sigui extradit a Espanya, perquè així no se li “complica” el pla que segons ella té amb els seus “socis separatistes”, una situació que va definir com “la desgràcia d’aquest país”.

És imprescindible la retirada de les euroordres i la fi de la persecució judicial i política
Pere Aragonès
president de la generalitat
El president és avui encara més lliure i la justícia espanyola està cada cop més aïllada
Laura Borràs
presidenta del parlament
[Els tribunals europeus] han de defensar les actes dels eurodiputats i el vot dels catalans
Dolors Sabater
pres. grup parlamentari cup
Toca que la resolució d’aquest matí [ahir] i el que hagi d’arribar s’ajusti a dret i que al final es faci justícia
Eva Granados
portaveu 40è congrés psoe
[La Moncloa desitja] que Puigdemont no vingui perquè no se li compliqui el pla amb els socis separatistes
Inés Arrimadas
presidenta ciutadans

‘La Repubblica’ titula amb el tuit de l’expresident

“Puigdemont: suspesa l’extradició”, titulava el diari italià La Repubblica en l’edició digital, en què explicava que el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser havia donat en dues hores el vistiplau a la petició feta per la fiscalia italiana de desestimar l’extradició. A més, però, en el titular, el diari italià hi afegia un tuit de l’expresident català en què afirmava que només podia sortir una sentència justa d’una sala que duia el nom del jutge Giovanni Falcone, assassinat per la màfia siciliana com a represàlia per haver jutjat i condemnat la Cosa Nostra. “L’expresident és lliure i pot tornar a Brussel·les”, anunciava el diari abans d’explicar que la setmana passada havia estat “breument arrestat per ordre espanyola” tot just arribar a l’aeroport de l’Alguer. En l’inici del text de la informació, la periodista d’internacional del diari Monia Melis explica que, “òbviament”, la defensa de l’expresident de Catalunya es va afegir a la petició de suspensió que va fer la fiscalia italiana abans de concloure quina havia estat la decisió final de la sala judicial: “El tribunal, format per tres jutges, ho ha decidit en gairebé dues hores: petició acceptada.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia