Política

Fins que diguem prou

Prop d’un miler de persones tallen tot el matí la Diagonal, a tocar del consolat italià, per protestar per la detenció de l’expresident Puigdemont a Sardenya

Els concentrats criden proclames de suport al “nostre president” enmig d’un fort dispositiu policial

Asseguren que és un atac que fa revifar el moviment independentista a les portes de l’1-O

“Ara ens coneixen a fora i saben del conflicte que tenim, no estem cansats”

No van faltar a la cita que a darrera hora i a través de les xarxes socials convocava l’ANC per protestar per la detenció de l’expresident Puigdemont i que va agafar per sorpresa el moviment independentista. A les portes del consolat italià, però, no hi va poder arribar ningú pel fort dispositiu policial que blindava l’immoble i que va impedir als manifestants apropar-s’hi desplaçant la concentració al mig de la Diagonal, que va quedar tallada al trànsit. Centenars de persones s’hi van aplegar durant tot el matí, com l’Octavi Martí, que tot i tenir el dia de la Mercè de festa, va preferir llevar-se d’hora per “ser-hi” encara impactat per la detenció de l’expresident Puigdemont. “Costa d’entendre”, deia el jove, convençut que l’Estat espanyol es dedica a perseguir el moviment independentista “sense aturador” i, el que és pitjor, afegia, “sense vergonya davant d’Europa”. Per això té clar que l’única sortida és que els catalans “diguem prou i el poble s’empoderi altre cop com va fer l’1 d’octubre”. L’Imanol, que l’acompanyava, coincidia que només hi ha aquesta alternativa perquè, “governi qui governi, Espanya continua amb la seva cultura repressiva”. “Són capaços de fer el que sigui, ja ho diuen ells: «Por encima de la verdad está la unidad»”, concloïa. En el moment de més afluència a la concentració hi havia prop d’un miler de persones, entre les quals hi van fer acte de presència càrrecs polítics i representants de les entitats sobiranistes.

Els qui cridaven consignes ho feien en suport a Carles Puigdemont i per exigir a les autoritats italianes el seu alliberament immediat. “Puigdemont, el nostre president” era un dels crits més escoltats entre aplaudiments del públic, que es mantenia a lloc mentre alguns desfilaven cap a casa. En Mingo Carbó, que com deia ell mateix ja té “una edat per fer més guerres” i que havia seguit els discursos a primera fila, reculava mig resignat amb el moment polític del país. “El cap em diu que ens n’oblidem i que és millor negociar, però el cor diu que no podem defallir”, apuntava amb la mà damunt la samarreta de color corall fosforescent. “Ens han tingut enganyats molts anys i jo, el primer que em vaig creure això de la democràcia, innocent de mi”, hi afegeix.

Entre els manifestants s’exhibien cartells, molts escrits en anglès, per exigir la llibertat del 130è president de la Generalitat. Altres missatges improvisats en cartrons anaven dirigits directament als partits independentistes: “ERC, JxC i CUP, no cedirem”. A les mans de l’Antònia Petit, una cartolina groga llampant mostrava la cara retallada de Puigdemont i en italià hi havia escrit “Libertà”. “Vull ser positiva i tinc l’esperança que s’arreglarà les properes hores”, explicava aquesta veïna de la Barceloneta, que no va faltar a la iniciativa ciutadana del Consell per la República per omplir Estrasburg i no fallarà a la convocatòria per omplir aquest diumenge la plaça de Catalunya. “S’ha de tornar a sortir al carrer, perquè la taula de diàleg ens tenia a tots anestesiats”, deia confiada que els fets de les darreres hores serien un revulsiu per activar el moviment independentista. “Això de la política del peix al cove ja no s’ho creu ningú”, sentenciava. Era del mateix parer en Sigfrid, que havia baixat de Vallcarca, com ha fet sempre a totes les manifestacions i per la Diada, on ja va notar que “tot s’estava refredant”. Per ell diumenge serà una nova oportunitat i “una segona Diada”, responent a la crida que fan les entitats sobiranistes a les dotze del migdia.

Un grup nombrós de persones, pendents i seguint amb els auriculars l’actualitat a través de la ràdio pel mòbil, es mostraven inquietes per les novetats d’última hora. Preguntaven i especulaven si es podria extradir Puigdemont o no. Tots havien vingut de Terrassa, on ja fa 1.410 dies que es troben davant l’ajuntament, o virtualment mentre hi havia confinament, per denunciar i reclamar la fi de la repressió de l’Estat espanyol. “El poble s’ha d’unir en una desobediència i tallar-ho d’arrel perquè si anem cedint no farem res”, deixava anar en Quim entre els companys. Al seu costat, la presidenta de l’ANC de Terrassa, Teresa Cribillés, tenia clar que quan “es toca” el moviment independentista és quan el poble “s’aixeca” i tornarà a estar al costat dels polítics. “No entens que no hi hagi un full de ruta compartit, però en el fons vols pensar que hi és i com sempre saben que no els deixarem sols”, afegia tot criticant que si es vol negociar s’ha de fer “amb una mentalitat de país” i no pas “d’autonomia que va a reclamar”. Josep Oriol Capelles, també membre de l’ANC de Terrassa, assegurava que a les portes de l’1 d’octubre és el moment idoni per anar “units i plegats o no s’anirà enlloc”. “Ara ja ens coneixen a fora, a Europa, i el món sap que aquí hi ha un conflicte i ens volen fer creure que som pocs i estem cansats, però no és així”, defensava, convençut que els que ahir no eren de Barcelona i treballaven diumenge no s’ho pensaran per omplir altre cop el centre de la ciutat.

Per amenitzar la concentració, que es va allargar fins a les dues de la tarda, n’hi va haver que no van perdre les ganes de reivindicar cantant i amb la guitarra habitual es van entonar cançons reivindicatives com Bella Ciao. El públic concentrat també va entonar l’himne d’Els segadors en acabar les intervencions que van fer les entitats. Per la Diagonal també van aparèixer les lletres gegants que formen la paraula “Llibertat” i que s’han vist els darrers anys a moltes trobades independentistes. “A veure si ens escolten d’una vegada”, deia un dels seus portadors.

600
Les persones que es van aplegar al migdia a la Diagonal convocades per l’ANC amb el suport d’Òmnium i altres entitats independentistes.
2018
L’any
que es va fer la concentració multitudinària a la delegació del govern de Barcelona per protestar per la detenció de l’expresident Puigdemont a Alemanya.
12.00
La cita
per demà, diumenge, a la plaça de Catalunya convocada per les entitats sobiranistes per desfilar fins a la Diagonal, a tocar del consolat italià.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia