Política

Crit unànime a Girona per l’alliberament de Puigdemont

Empleats públics, entitats i representants polítics critiquen la detenció del president i la justícia espanyola

L’apel·lació de la delegada del govern a la unitat de partits rep mostres de contestació

Una concentració per reclamar l’alliberament del president de la Generalitat Carles Puigdemont, detingut a l’illa de Sardenya fins ahir a la tarda, va aplegar ahir mig miler de persones a Girona, que van voler denunciar alhora la repressió dels òrgans de l’Estat espanyol.

Representants polítics, treballadors públics i entitats van apel·lar a la unitat i van criticar la justícia espanyola. El desacord amb les diferents estratègies del govern es va comprovar quan la delegada a Girona, Laia Cañigueral, va rebre mostres de contestació quan demanava que els partits (independentistes) vagin plegats.

Convocada per la plataforma Girona Vota i abans que l’exalcalde de Girona fos alliberat, unes 500 persones van sortir al carrer per censurar un altre exemple de repressió, van coincidir en els parlaments. Entre els manifestants, hi havia l’exconsellera Dolors Bassa; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i la majoria dels directors territorials de la Generalitat. Entre els manifestants, pancartes amb el lema “Ja n’hi ha prou, independència!”. Entre els convocants, una de molt clara: “Unitat, desobediència, independència.”

En un acte conduït per Sergi Font (Òmnium Gironès), l’última persona a prendre la paraula, Laia Cañigueral (ERC), va haver de sentir mostres de desaprovació, molt explícites, quan reclamava unitat d’acció als partits i deixar-se de “mirar de reüll”. La delegada del govern va recordar que a les urnes els independentistes “guanyen” i que l’Estat només pot recórrer als tribunals per fer-hi front.

“El regne corrupte”

Uns minuts abans havia parlat l’alcaldessa de Girona i diputada al Parlament, Marta Madrenas (Junts). La batllessa gironina va assegurar: “El regne corrupte d’Espanya mai falla.” Per Madrenas mentre que el rei emèrit Joan Carles I viu en hotels de luxe, al “president electe i legítim se’l deté injustament”.

En la seva intervenció, Madrenas va recordar que els tres grups independentistes de l’Ajuntament (Junts i ERC, a l’equip de govern, i Guanyem) havien subscrit un manifest conjunt per demanar l’alliberament de Puigdemont (vegeu la peça). Des del públic es va sentir. “Ja era hora!” La majoria dels presents ahir al davant de la seu de la Generalitat recordaven què havia passat fa uns dies a l’hora de triar els representants catalans en la taula de diàleg amb el govern espanyol.

Girona Vota, constituïda l’estiu del 2017, és una plataforma unitària i independentista que inclou una vintena d’entitats i partits de la ciutat, entre altres, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. L’ANC organitza autocars des de Girona per anar a la manifestació de demà a Barcelona. Els manifestants sortiran a dos quarts de deu del matí del pavelló de Fontajau.

Girona Vota es concentra cada dilluns a la plaça del Vi per demanar la fi de la repressió i la restitució de les llibertats individuals i col·lectives. A Girona Vota també hi ha l’Assemblea de Treballadors per a la Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC), representada en la concentració d’ahir per Muntsa Fusté, que va mostrar-se farta de la intervenció de la justícia i va garantir que els empleats públics són responsables en “el mentrestant” (abans de la independència).

El rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, va lamentar que la repressió viu un nou capítol i que aquesta no és la forma –va dir– de “resoldre un conflicte polític”. Salvi va dir que la comunitat universitària s’havia de moure davant dels atacs a la llibertat d’expressió.

Agenda d’anul·lacions

L’agenda de la majoria d’institucions es va veure alterada. A Girona, l’equip de govern va anul·lar una roda de premsa amb xifres de la reactivació econòmica a la ciutat. A Banyoles la cerimònia dels premis Banyolí de l’Any es va ajornar fins al 15 d’octubre. Hi havia d’assistir el vicepresident, Jordi Puigneró. Tampoc no hi va haver visita de Teresa Jordà a Setcases (Ripollès). La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va anul·lar la visita a la pista forestal de Setcases a Espinavell.

LES FRASES

No podem continuar mirant-nos de reüll. La unitat s’ha de veure al carrer i a les institucions
Laia Cañigueral
delegada del govern a girona
Mentre el cap d’estat emèrit va en hotels de luxe, detenen injustament el president legítim
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
La universitat és un refugi de la llibertat d’expressió. Ho va ser i ho és ara, amb la inexorable repressió
Quim Salvi
RECTOR DE LA Udg

Pinya independentista a l’Ajuntament gironí

A Girona els tres grups independentistes (Junts, ERC i Guanyem) van subscriure al matí un comunicat per reclamar “l’alliberament immediat del Molt Honorable President de la Generalitat Carles Puigdemont”. La batllessa, Marta Madrenas, va referir-s’hi “com a alcalde i com a president”. No hi eren presents ni el PSC ni Ciutadans.

Segons el text, Puigdemont “és un home lliure, que té reconegut el dret de moure’s lliurement per Europa per continuar exercint d’eurodiputat amb normalitat”.

Acompanyada dels portaveus d’ERC (Quim Ayats) i Guanyem (Lluc Salellas) a la sala Miquel Diumé de l’ajuntament, Madrenas va llegir el text en què es denuncia que l’Estat espanyol “no respecta els drets fonamentals”, cosa que han exposat el Consell d’Europa o Amnistia Internacional, exposen els tres grups. Des del setembre del 2020, ERC és soci de govern de Junts a Girona i Ayats és el vicealcalde. Junts i ERC governen en minoria.

El manifest reclama que l’Estat italià actuï “d’acord amb les regles del joc de què ens hem dotat tots els europeus. Si no, seria un fracàs monumental de la Unió Europea”. El comunicat conjunt crida a manifestar-se “de manera massiva i pacífica”, cosa que van fer centenars de ciutadans ahir al vespre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia