Política

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la detenció

Brussel·les diu que respecta “la independència” de la justícia

Diversos eurodiputats sí que defensen el president

Sense sortir ni un mil·límetre del guió previst, la Comissió Europea (CE) evita fer cap tipus de valoració sobre la detenció i el posterior alliberament de Carles Puigdemont a Sardenya. Com havia passat cada cop que el president ha visibilitzat a Brussel·les la confrontació amb l’Estat espanyol, Europa defuig la possibilitat de prendre partit en un o altre sentit i es limita a mostrar el màxim respecte a “la independència” de les autoritats judicials implicades.

“Hem vist aquesta informació als mitjans. Només puc dir que és un tema de les autoritats judicials i respectem la seva independència”, va declarar en roda de premsa el portaveu de Justícia de la CE, Christian Wigand, en ser preguntat per l’afer.

El Parlament Europeu, per la seva banda, tampoc no va moure fitxa ni té previst pronunciar-se encara sobre la situació de Puigdemont. Els representants de la cambra volen esperar a veure com avança el procés judicial a Itàlia. En tot cas, les veus a favor de Puigdemont sí que es van deixar sentir des de diferents punts del continent a través de diversos europarlamentaris.

És el cas de Clare Day, eurodiputada irlandesa membre d’Independents 4 Change, que es referia a la detenció com a “un flagrant abús de la legislació de la UE i una burla a l’estat de dret a Europa”. Day, que forma part del grup parlamentari europeu Esquerra Unitària Europea, avisa que la UE es quedarà de braços plegats mentre “alguns estats membres porten a terme una vendetta contra oponents polítics”.

L’eurodiputat del Sinn Féin, Chris MacManus, manifestava en el mateix sentit que la detenció “hauria de fer disparar les alarmes dels demòcrates a tota la UE” i demanava la llibertat immediata del president. El polític irlandès veu la detenció com “un revés a l’etapa de diàleg oberta” i insta el govern espanyol a retirar tots els càrrecs contra els polítics independentistes i a “comprometre’s a resoldre la disputa amb Catalunya per mitjans purament polítics”.

Boriss Cilevics, autor de l’informe del Consell d’Europa sobre la repressió espanyola contra els presos polítics, va deixar palès que segueix “amb molta preocupació” la detenció. El representant letó a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa recordava també els informes demanant “a les autoritats espanyoles que consideressin la possibilitat d’abandonar els procediments d’extradició contra els polítics catalans residents a l’estranger, que es busquen pels mateixos motius que d’altres que ja han estat indultats”.

A més, l’eurodiputat italià Piernicola Pedicini, del grup dels Verds/Aliança Lliure Europea, declarava que “si la justícia espanyola vol burlar el Tribunal de Justícia de la UE, la justícia italiana no en pot ser còmplice”. La diputada al Parlament alemany Zaklin Nastic (Dielinke) i el diputat francès François Alfonsi (ALE) són altres veus que exigien la llibertat de Puigdemont en conèixer la detenció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia