Política

Casado promet derogar la Llei de memòria que impedeix enaltiments al franquisme

El líder del PP assegura que la substituirà per una Llei de “concòrdia”

El líder del PP, Pablo Casado, ha promès aquest dilluns que tan bon punt la seva formació aconsegueixi arribar al govern substituirà la Llei de la memòria democràtica del govern de Pedro Sánchez per una “Llei de concòrdia”. Segons Casado, la Llei “de concòrdia” ja està redactada i al seu preàmbul quantificarà que des de 1975 l’Estat ja ha destinat 16.000 milions d’euros “a les famílies republicanes”. El nou text, ha dit, abordarà “en positiu” canvis en l’àmbit d’allò que és públic, el funcionariat, la Justícia, l’Exèrcit.

El PP apunta d’aquesta manera a una llei que encara no ha superat el tràmit de l’aprovació al Consell de Ministres. Era una de les promeses de Carmen Calvo mentre ocupava la vicepresidència primera, i s’havia d’aprovar el dimarts passat. La substitució de Calvo per Félix Bolaños com a ministre de la Presidència va provocar un ajornament i previsiblement quedarà aprovada al Consell de Ministres d’aquest dimarts.

El text prohibeix expressament que cap entitat pugui fer apologia del franquisme, fet que xoca frontalment amb l’activitat d’entitats com la Fundació Franco. També recull l’anul·lació del judici al president de la Generalitat afusellat Lluís Companys i la resignificació del Valle de los Caídos, que ja va deixar d’acollir les restes del dictador Francisco Franco.

El passat 7 de juny el Consell General del Poder Judicial va aprovar dividit un informe que qüestiona que la Llei pugui il·legalitzar la Fundació Franco. Segons els magistrats, l’apologia del franquisme està emparada “en la llibertat d’expressió”, i “sempre que no incorpori menyspreu o humiliació a les víctimes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia