Política

La princesa captiva dels Emirats Àrabs reapareix en una imatge a Barajas

Presa pel seu pare, havia denunciat en vídeos d’incògnit que temia per la seva vida

La foto d’Instagram podria ser un pla per suavitzar la imatge del règim

La princesa Latifa fugia a bord d’un veler a través de les aigües del mar Aràbic quan tres vaixells de guerra de l’Índia i dos del seu propi país van assaltar l’embarcació. “Dispareu-me aquí, però no em retorneu als Emirats Àrabs Units!”, cridava la princesa enmig de l’oceà mentre els agents l’emmanillaven de cara contra terra. Era març del 2018 i els acompanyants i organitzadors de l’escapada, un exespia francès i una amiga íntima de la fugitiva, no van saber res d’ella fins passats tres anys, quan un telèfon va arribar a les mans de Latifa: “No sé si sobreviuré a aquesta situació”, expressava en uns vídeos enviats d’incògnit a uns amics aquest febrer i publicats per la BBC: “Soc ostatge. No sé quan em deixaran anar ni sota quines condicions ho faran. Cada dia pateixo per la meva vida.”

La publicació d’aquest crit de socors ha estat seguit, poc després, per suposades demostracions de llibertat de la princesa Latifa. Malgrat que ella continua incomunicada, el 20 de maig van entrar en circulació fotografies de la dona, de 35 anys, com a usuària d’un restaurant a Dubai. I ahir novament es va revelar una fotografia –se suposa que són les segones imatges des del seu intent de fugida– en què se la pot veure a l’aeroport de Barajas de Madrid. Les instantànies semblen un intent de donar resposta a la filtració dels vídeos en què Latifa denunciava el seu empresonament, després que l’ONU exigís als Emirats Àrabs Units (EAU) alguna prova que la princesa continuava amb vida. Latifa és filla del xeic Mohammed bin Rashid al-Maktoum, líder de Dubai i primer ministre i vicepresident dels EAU, càrrecs que ocupa com a hereu.

L’escapada de Latifa, una de les dotzenes de fills que el xeic té amb diverses dones, va desencadenar una esquerda en el control absolut que el règim vol exercir sobre la seva pròpia imatge. Abans del seu intent de fugida, Latifa va gravar un vídeo en què assegurava que sovint era empresonada per ordre del seu pare, i també que era víctima d’abusos arran dels seus intents de fugir del país. A més, és vigilada severament.

Les imatges al restaurant de Dubai i la fotografia de Barajas han estat publicades en el compte d’Instagram de Sioned Taylor, antiga membre de l’exèrcit naval britànic, que apareix en els retrats amb ella. Taylor acompanya la imatge amb el comentari: “Vacances amb Latifa. Estem gaudint explorant!” Hi ha qui es pregunta per què no és la mateixa Latifa la que explica com es troba. El somriure que feia en una imatge del 2018 no s’assembla a l’expressió que la princesa llueix en la imatge d’ahir de Taylor, que es nega a parlar amb la premsa.

LA XIFRA

3
anys
fa que va intentar escapar en vaixell, però va ser interceptada i està retinguda des d’aleshores pel seu pare.

LA FRASE

Dispareu-me aquí, però no em retorneu als Emirats Àrabs Units!
Latifa
Princesa dels Emirats Àrabs Units i FILLA DEL XEIC Mohammed bin Rashid Al-Maktoum


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia