Política

Pressió europea als EUA perquè exportin vacunes

Els Vint-i-set tanquen la cimera de Porto sense acord en la liberalització de patents

Impulsen l’agenda social

La Unió Europea (UE) no es tanca a discutir la liberalització de les patents de les vacunes, però insisteix que no soluciona a curt termini l’escassedat de dosis i insta a augmentar-ne la producció i que països com ara els Estats Units aixequin el bloqueig sobre les exportacions.

La qüestió va ser debatuda durant la cimera de líders europeus que es va tancar ahir a Porto i en què no es va fixar una posició comuna. “A curt termini, molts de nosaltres pensem que no és una solució”, va reconèixer el president del Consell Europeu, Charles Michel, que va demanar als països amb una producció a gran escala que exportin dosis a l’exterior. Amb més contundència es va manifestar ahir el president francès, Emmanuel Macron, que va assenyalar directament a l’administració de Biden: “Faig una crida molt clara als EUA perquè posin fi a les prohibicions a l’exportació, no només de vaccins, sinó de components d’aquests vaccins, que impedeixen la producció”, va denunciar. Tot i que durant la setmana s’havia mostrat obert a liberalitzar les patents, ahir va matisar que aquesta és la quarta prioritat. Abans, a més que altres blocs comencin a exportar, cal incrementar la producció i les donacions. El primer ministre italià, Mario Draghi, es va unir a la crida de Macron: “Abans d’arribar a alliberar les patents, s’ha d’aixecar el bloqueig a les exportacions que els EUA i el Regne Unit continuen mantenint.”

D’altra banda, els caps d’estat i de govern de la Unió Europea es van comprometre ahir a reduir les desigualtats i desenvolupar el pilar europeu de drets socials, que consideren un element “fonamental” de la recuperació després de la pandèmia.

“Estem compromesos a reduir les desigualtats, defensar salaris justos, combatre l’exclusió social i fer front a la pobresa”, van proclamar els líders en la Declaració de Porto, adoptada en la cimera informal que va acabar ahir en aquesta ciutat portuguesa. En el mateix text, asseguren que “intensificaran els esforços per combatre la discriminació” i treballaran “de manera activa” per tancar les bretxes de gènere en l’ocupació, la remuneració i les pensions, i per promoure la igualtat i la justícia.

El pilar europeu de drets socials és una compilació de vint principis sobre igualtat d’oportunitats i accés al mercat laboral, condicions de treball justes i protecció social –que no té, però, un desenvolupament concret–, que es va adoptar el 2017. Per traslladar a la realitat aquests principis, Brussel·les va presentar al març un pla d’acció amb tres objectius concrets i mesures que anirà presentant en els pròxims anys.

El papa dona suport a Biden

Redacció

El papa es va alinear ahir amb el president Biden i va instar a una suspensió temporal dels drets de propietat intel·lectual de les vacunes per al coronavirus, en un videomissatge que s’havia d’emetre en el concert a Los Angeles de la campanya Vax Live per recaptar fons per a la distribució de vaccins a tot el món. També va defensar un model econòmic més inclusiu, just i sostenible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia