Política

El vot independentista fa un pas endavant fins al 51%

Les opcions sobiranistes sumen 1.448.901 sufragis, més de 64.000 vots de diferència amb la suma de la resta de partits

Creix el nombre de municipis i comarques amb majoria independentista

Mai abans els vots a partits independentistes havien superat la barrera del 50% en nombre de sufragis, i aquest cop s’enfilen fins al 51,3% del total, amb el 100% dels vots escrutats. Van ser 1.448.901 els catalans que van votar diumenge opcions independentistes, si bé és cert que alguns d’aquests ho van fer per partits que no han superat el mínim per poder tenir presència al Parlament de Catalunya. La suma de la resta de partits i el vot en blanc van assolir 1.384.743 sufragis. A aquest percentatge s’hi ha arribat en els comicis amb l’abstenció més alta i amb una pèrdua d’uns 600.000 vots sobiranistes respecte a les darreres eleccions al Parlament, si bé és cert que la reducció global del nombre de sufragis comparant les xifres de vot emès el 2017 ha estat de més d’1,5 milions.

Pel que fa al nombre d’escons aconseguits en aquesta ocasió per formacions independentistes, 74, és la xifra més alta des de les eleccions del 2012, encara que en aquella ocasió la suma sobiranista incloïa Convergència i Unió, una coalició que es va acabar dividint i va concórrer als comicis del 2015 per separat. Mentre els integrants de l’antiga Convergència van passar a formar part de Junts pel Sí, Unió Democràtica de Catalunya es va presentar separada i no va obtenir representació. El 2015 el vot sobiranista va sumar el 47,8% dels suports i 72 diputats. Dos anys després, la separació del bloc de Junts pel Sí en JxCat i ERC va perdre vots i escons i, juntament amb la CUP, van arribar al 47,5% dels sufragis, que es van traduir en 70 escons.

Aquest cop l’independentisme s’ha situat com l’opció més votada a més municipis i comarques que en eleccions anteriors. La suma dels vots a les opcions independentistes s’ha imposat a la resta de partits a 837 dels 947 municipis de Catalunya, fet que representa un 88,4% del total, mentre que el 2017 ho va fer a 815 municipis. Tot i això, hi ha zones com l’àrea metropolitana de Barcelona, la costa de Tarragona i la Val d’Aran que concentren municipis on l’independentisme suma menys suports i cap força sobiranista hi és l’opció més votada. En alguns dels municipis més grans de Catalunya com ara Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Badalona, on s’imposa el PSC, ERC és la segona força més votada.

Badia del Vallès (Vallès Occidental) és un dels municipis on l’independentisme suma menys suports, només el 18% del total. El mateix passa en pobles de la Val d’Aran com ara Vilamòs, amb un 18% de sufragis sobiranistes, i Bossòst, on els vots independentistes van ser del 21,7%. A l’altra banda de la balança hi ha els pobles més independentistes, que són Sant Martí d’Albars (Osona), que va sumar 97,1% dels vots, i Capolat (Berguedà), amb el 95,12% dels vots.

LES XIFRES

47,5
per cent
del total de vots independentistes van assolir els sobiranistes que es van presentar a les eleccions de 2017.
74
diputats
sumen les forces independentistes amb representació, 4 més que en l’anterior legislatura del Parlament.

Banyoles és la capital més sobiranista

Banyoles encapçala el rànquing de capitals de comarca que sumen més vots sobiranistes, el 81,75%, seguida de les Borges Blanques (81,19%), Berga (79,39%), Vic (77,49%) i Falset (77,44%).

La CUP és la primera força en sis poblacions

LA CUP es va imposar a la resta de forces a Sobremunt (Anoia), Farrera (Pallars Sobirà), la Vilella Alta (Priorat), Capafonts (Baix Camp), la Quar (Berguedà) i Sales de Llierca (Garrotxa).

JxCat s’imposa en 562 municipis i 24 comarques

JxCat s’ha convertit en la força més votada a la majoria de municipis catalans, un total de 526, tot i que el 2017 havien estat 667, mentre que va sumar 24 comarques, 5 menys que el 2017.

ERC guanya al doble de comarques

ERC ha estat la força més votada a 10 comarques, i el 2017 ho va ser només a 4. Pel que fa a municipis, és la força més votada a 251, un increment substancial respecte del 2017, quan en van ser 143.

El PDeCAT, l’opció més votada en set municipis

El municipis de la Noguera d’Ivars de Noguera, Bellmunt d’Urgell, Preixens i la Baronia de Rialb, a més d’Aitona (Segrià) i Vilaller (Alta Ribargorça) és on el PDeCAT va ser la força més votada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia