Política

ERC creix lleugerament en suport electoral i s’acosta als cinc escons

Es queda a tocar d’obtenir un diputat més que els que tenia ara, però és per a la CUP

Teresa Jordà remarca el creixement de l’independentisme a Girona

Esquerra Republicana de Catalunya va calcar els resultats de les eleccions del 2017 en nombre de diputats, tot i que va estar a punt d’aconseguir el cinquè i, per tant, a la ratlla dels millors resultats no obtinguts mai a les comarques gironines. Finalment aquest diputat va ser per a la CUP. La llista de Teresa Jordà, que substituïa Dolor Bassa al número 1, va mantenir, doncs, els quatre diputats que ja tenia per la circumscripció gironina. Això no obstant, els vots manllevats a ERC i a Junts per Catalunya, fonamentalment per l’abstenció, no van afectar el còmput final i uns i altres van poder mantenir els mateixos diputats del 2017 i la CUP sumar-ne un altre al que ja tenia. A part de l’abstencionisme, ERC també va resistir el vot útil antiindependentista, que va castigar Ciutadans i va beneficiar els socialistes, sobretot. De fet, ERC va incrementar lleugerament en 0,10 punts el seu tall del pastís electoral de les comarques gironines.

El mapa de municipis de la demarcació era molt explícit. ERC va consolidar-se com a segona força més votada a bona part de les localitats. A més va ser la força més votada sobretot en municipis de l’Alt Empordà, com ara el Far d’Empordà, Pont de Molins, Pedret i Marzà, Vilamaniscle, Agullana, Ordis, Vilafant i Sant Miquel de Fluvià i Cantallops; i també a Mieres, a la Garrotxa, i a Vallfogona, al Ripollès.

Pels volts de les onze de la nit, el president del partit a Girona, Pau Presas, va comparèixer per agrair el suport de les més de 60.000 persones que els havien votat “malgrat la pandèmia i la desafecció política”. Després, Teresa Jordà també va voler donar les gràcies a tots els qui van anar a votar en un context de pandèmia i “d’eleccions imposades en temps i forma”. Va remarcar que els partits independentistes havien sabut mobilitzar l’electorat en aquest context de dificultats i va felicitar Junts per Catalunya pels 7 diputats obtinguts i la CUP pels 2. “Hem tingut el cinquè a tocar, molt a prop, però se l’ha endut la CUP. No amagaré que ens hauria agradat obtenir-lo nosaltres, però ha anat a la CUP i l’independentisme ha obtingut 13 dels 17 diputats gironins”, va remarcar. Jordà va lamentar que Vox hagués aconseguit representació parlamentària, però va insistir en la contundent victòria de l’independentisme.

Ja en clau més general, Teresa Jordà va afirmar que l’electorat ha llançat un clar missatge d’inici d’una nova etapa liderada per ERC, va destacar el lideratge del seu partit en departaments clau en la gestió de la pandèmia i va fer una crida a aconseguir un gran consens de país. “Hem passat dels 78 vots als 82 que volen l’amnistia i l’autodeterminació, i això és un fet clau”, va indicar. Teresa Jordà va tancar la compareixença recordant que, no obstant, “queda molta feina per fer”.

LES FRASES

La majoria independentista a Girona em fa feliç. A Girona ho tenim clar, però Catalunya està formada per moltes Catalunyes
No sé si els resultats de Junts s’atribueixen a l’efecte Puigdemont; a Girona, Junts sempre ha estat musculat, però a ERC hem estat a punt de fer el salt
No ens agrada que el feixisme homologat de Vox tingui representació al Parlament
Teresa Jordà
cap de llista D’erc a Girona i diputada electa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia