Política

Les grans àrees urbanes apuntalen el triomf d’Illa

El PSC és el principal beneficiari del terrabastall que registra Ciutadans al cinturó metropolità i a Tarragona i Mataró, mentre que Esquerra s’adjudica Reus i Junts conserva Manresa i Sant Cugat

El mapa electoral resultant d’aquestes eleccions deixa una realitat dual, en funció de la comarca on es posi la lupa. El cinturó de Barcelona recupera el to vermell socialista i queda destenyida del taronja de Ciutadans. Junts domina al centre i al nord del país i Esquerra es fa forta a la majoria de comarques de Tarragona i Lleida.

Les bones xifres assolides per la candidatura de Salvador Illa s’apuntalen en la bossa de vots aconseguida a les grans àrees urbanes. A l’Hospitalet de Llobregat, segona ciutat més gran del país, el PSC es va endur prop del 40% dels vots, més del doble que Esquerra, la segona força. Menor va ser la diferència, però també contundent, a Badalona. El PSC hi va aconseguir el 30% dels vots i es va imposar amb claredat després d’haver quedat relegat a tercera força en les eleccions del 2017. Es dona el cas que a Badalona, ciutat governada per Xavier García Albiol, el PP ha estat el setè partit en nombre de vots. El pobre suport aconseguit pel PP i per Ciutadans a Santa Coloma de Gramenet també ha servit la victòria amb safata al PSC, amb més del 41% dels vots.

La victòria socialista va ser aclaparadora al Baix Llobregat. Sant Feliu de Llobregat, Sant Boi, Cornellà, Gavà, Castelldefels, el Prat i Esplugues mostren tendències idèntiques. Ciutadans, formació vencedora en les darreres eleccions al Parlament, queda ara desplaçada en benefici del partit socialista. La davallada del partit d’Inés Arrimadas afavoreix directament la candidatura de Salvador Illa i frena la progressió d’Esquerra Republicana. Al Baix Llobregat, s’hi va veure una de les imatges curioses d’aquest 14-F. Va ser a Sant Just Desvern, al col·legi electoral situat al centre de formació d’adults Les Escoles, on l’expresident de la Generalitat José Montilla va presidir una mesa electoral. En declaracions recollides per l’ACN, Montilla va explicar que era suplent, però que dissabte ja el van informar que hauria d’ocupar la presidència de la mesa perquè el titular havia presentat recurs i l’hi havien acceptat. “Estic convençut que, malgrat la situació d’excepcionalitat, la ciutadania complirà amb el deure cívic de votar”, va assenyalar.

A Reus, els veïns es van despertar amb la notícia que la Guàrdia Urbana havia hagut de desallotjar durant la matinada una festa multitudinària en una masia llogada amb llicència turística. Els agents hi van identificar i denunciar 33 persones, algunes d’amagades en armaris i sota els llits per evitar que les enxampessin. A la nit, els reusencs van haver de seguir enganxats a les notícies per saber qui havia guanyat les eleccions a la ciutat. Esquerra i el PSC van allargar un frec a frec, separats per només un centenar de vots. Una disputa similar, en aquest cas favorable al PSC, es va viure a Mataró. A Tarragona i a Granollers, la victòria socialista va ser més clara. El mateix passa a les dues grans ciutats del Vallès, Sabadell i Terrassa, que tornen a mans del PSC després d’haver estat feus de Ciutadans en les eleccions del 2017. Junts va repetir triomf a Sant Cugat i a Manresa.

LES XIFRES

130.000
vots menys va obtenir Ciutadans al Baix Llobregat respecte al 2017. La seva davallada impulsa el PSC.
7a
força política en nombre de vots ha estat el PP a Badalona malgrat governar-hi.
92
vots de diferència hi havia entre ERC i el PSC a Reus. L’estira-i-arronsa es va decantar a favor dels republicans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia