Política

Dures penes per als còmplices dels atemptats de ‘Charlie’

La justícia francesa dicta la culpabilitat dels actors secundaris dels atacs del gener del 2015 contra la revista satírica a París

El tribunal els imposa condemnes que oscil·len entre els quatre anys de presó i la cadena perpètua

El pes de la justícia cau sobre els actors secundaris dels atemptats de Charlie Hebdo. El Tribunal especial de París va condemnar ahir els 14 còmplices i col·laboradors dels atemptats del gener del 2015 a la capital francesa a penes d’entre 4 anys de presó i la cadena perpètua. Un càstig sever, però inferior al que havia demanat la fiscalia en aquest judici qualificat d’“històric” per la premsa francesa. Amb aquesta sentència es tanca simbòlicament la ferida dels atacs contra la redacció de la revista satírica i un supermercat jueu, que van commoure fa cinc anys el país veí.

Gairebé tres mesos i mig després de l’inici del procés, el jutge Régis de Jorna va pronunciar a la tarda l’esperada sentència. El tribunal va castigar amb 35 anys de presó Ali Riza Polat, el sospitós més destacat present en les audiències. Aquest francès d’origen kurd, de 35 anys, va ser condemnat per “complicitat” en crims terroristes. Riza Polat era molt proper a Amédy Coulibaly, que va protagonitzar la sanguinària presa d’ostatges a l’Hyper Cacher. Segons els magistrats, va tenir un “rol essencial” en la preparació dels atemptats. L’advocada de Polat, la mediàtica Isabelle Coutant-Peyre, va anunciar que recorreran contra el veredicte.

No obstant això, dues de les penes més importants van recaure en dos dels acusats que no havien assistit al procés, en estar fora del radar de les autoritats franceses. La justícia va condemnar amb la cadena perpètua Mohamed Belhoucine, del qual es creu que va morir mentre combatia amb Estat Islàmic a Síria. A més, va castigar amb 30 anys de presó la parella sentimental de Coulibaly, Hayat Boumeddienue, que presumptament és en algun indret desconegut al Pròxim Orient.

Ha estat el judici dels absents. A més d’alguns dels principals còmplices, tampoc han estat jutjats els autors dels atemptats: Coulibaly i els germans Kouachi –responsables de la matança contra Charlie–, abatuts tots tres per les forces de seguretat en aquella fatídica setmana del gener del 2015. Pel que fa a la resta d’acusats, van ser castigats amb penes d’entre 4 i 20 anys entre reixes. Segons els magistrats, van participar en la venda d’armes i altres etapes clau en la preparació dels atacs. La majoria d’ells ja havien passat per la presó, però en cap cas per delictes de terrorisme.

“Ha estat el procés d’una nebulosa més o menys propera als terroristes. El que ens demostra aquesta decisió és que sense aquesta nebulosa no s’haurien produït els atemptats”, va declarar Richard Malk, advocat de Charlie Hebdo, en concloure l’audiència. Hi van assistir el director Riss i altres periodistes de la revista, a més de nombrosos familiars de les víctimes. “El cicle de la violència [...] es tanca finalment, almenys en l’àmbit penal, ja que humanament les repercussions no s’esborraran mai”, assegurava ahir en un editorial la publicació satírica.

Després de 56 audiències, la sentència posa punt final a un procés tan emotiu com caòtic. Més de 200 persones s’hi van presentar com a acusació particular.

LA FRASE

El cicle de la violència es tanca en l’àmbit penal, però les repercussions humanes no s’esborraran mai
Editorial ‘Charlie Hebdo’

Càstig a l’exambaixador al Vaticà

La justícia francesa va condemnar ahir Luigi Ventura, exambaixador del Vaticà a França, a vuit mesos de presó condicional per haver agredit sexualment tres homes. El Tribunal de París va declarar el prelat italià, de 76 anys, culpable de tots aquests delictes comesos en actes públics el 2018 i el 2019. En tractar-se d’una pena condicional, però, Ventura no serà tancat entre reixes. Haurà de pagar una multa de 13.000 euros a cadascuna de les quatre víctimes per danys morals i 9.000 per les despeses judicials.

El cas de les agressions sexuals de l’exambaixador del Vaticà va revelar-se al febrer de l’any passat. Aleshores, la fiscalia francesa va obrir una investigació després que un treballador de l’Ajuntament de París denunciés que Ventura li havia tocat les natges de manera reiterada durant un acte de la municipalitat. Quatre denunciants més van seguir el seu exemple i van acusar-lo de fets similars. Immersa en una onada d’escàndols sexuals, l’Església catòlica va aixecar-li la immunitat diplomàtica, una decisió inèdita en la història moderna de la diplomàcia vaticana. Ventura, que va exercir d’ambaixador a França durant deu anys, abans de dimitir el desembre del 2019, no va presentar-se al tribunal i va ser jutjat en absència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia