Política

L’independentisme recela de la sedició i d’un indult que separi presos i exiliats

Rufián insisteix en l’amnistia i insta el PSOE a lloar la política davant “bruixots o tarotistes”

Bel els vol lliures com sigui

Botran hi veu risc d’enduriment penal

Hi ha qui defensa que la política sovint avança si els protagonistes eviten retransmetre el seu minut a minut, i això és el que no està succeint amb el proclamat anunci de reforma de la sedició al Codi Penal. Des de la CUP fins al PDeCAT i JxCat, passant per ERC, l’independentisme es va unir ahir en una malfiança davant la retransmissió en directe de la pressa que té Unides Podem a l’hora de reformar el Codi Penal abans de les eleccions catalanes del febrer en contrast amb la parsimònia que aireja el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i els ministres del PSOE, que no volen que la reescriptura de la sedició sigui vista a Madrid com un pagament a ERC pel sí al pressupost estatal del 2021. El recel és triple: que la nova sedició sigui una sortida en fals, que la reforma del Codi Penal obri la porta a endurir altres articles i castigar amb presó la convocatòria de referèndums i, a més, que els indults siguin utilitzats per separar els presos dels exiliats i diferenciar així la seva desjudicialització.

Enmig del foc encreuat entre socis de coalició, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, afegia més llenya al foc desvinculant la reforma de la sedició de qualsevol objectiu de rebaixar cap pena a ningú. “No és per rebaixar les penes. És per redactar la conducta de la rebel·lió i la sedició d’acord amb el que s’entén que ha de ser el moment actual en el segle XXI i amb les penes raonables i adequades amb paràmetres de proporcionalitat”, va resumir. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, no va ocultar el desencís per la recurrència de l’afer –“és un tema pel qual ens han preguntat moltíssim”– tot i que aplaudiria refer “un delicte que no té analogia a Europa i que és una anomalia espanyola”. “La nostra aposta és l’amnistia i netejar el taulell per fer política de tu a tu”, hi afegia.

“Bruixots i tarotistes”

Mentre que fonts d’ERC mostren el seu enuig per la retransmissió del debat, Rufián admet la cruesa del moment i apel·la al PSOE i a Podem. “No serveix de res, els nostres companys continuaran tant a l’exili com a la presó. Fins al 14 de febrer és important demostrar que la política i el diàleg serveixen d’alguna cosa. Si volem polítics i no bruixots o tarotistes, és important demostrar que la política serveix”, va dir.

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, va exigir que els presos siguin “al carrer” abans de les eleccions catalanes amb “qualsevol mesura”, tant si és mitjançant indults, la reforma penal o l’actual legislació. “A mi m’agradaria que hi fossin demà, que poguessin passar les festes de Nadal amb la seva família i que poguessin reprendre la seva activitat professional i política”, va reblar Bel. Des de la CUP, Albert Botran resumia els recels: “Els indults poden servir també per diferenciar entre presos i exiliats. I la reforma del delicte de sedició pot suposar una sofisticació del delicte i, com ha anunciat el mateix ministre, pot anar acompanyada d’un enduriment d’altres delictes com ara el de desobediència al Tribunal Constitucional”.

El document enviat per Podem al ministre Campo reescriu l’article 544 del Codi Penal per afegir a “l’alçament públic i tumultuari” un “ús d’armes o de mitjans perillosos”, però el flanc socialista del govern no té cap pressa i ja ha traslladat als de Pablo Iglesias que la data electoral del 14-F no obliga a res.

Fre al poder del CGPJ en funcions

Després d’assajar el canvi de les tres cinquenes parts a la majoria absoluta per elegir-ne els vocals, el PSOE i Podem han registrat una proposició per evitar que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en funcions pugui aprovar nomenaments, que és el que fa el conservador Carlos Lesmes tot i fer ja dos anys que té el mandat caducat. La proposició de reforma de la llei orgànica del poder judicial busca el doble efecte de pressionar el PP, que es nega a renovar el CGPJ per no perdre-hi pes, i de frenar Lesmes, que ha col·locat cinquanta jutges afins per escorar la cúpula judicial encara més a la dreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia