Política

El Regne Unit s’avança a la UE i avala la vacuna

El regulador britànic aprova la de Pfizer-BioNTech després d’haver-ne verificat una efectivitat del 95%

Es començarà a administrar la setmana vinent a gent gran i personal sanitari

L’exèrcit en vigilarà la distribució

El Regne Unit s’ha convertit en el primer país del món a aprovar una vacuna contra la Covid. El regulador britànic va donar llum verd ahir a poder utilitzar-la en el seu territori. S’avança d’aquesta manera a la Unió Europea (UE) com a pioner de la vacuna. El fàrmac aprovat és el de la farmacèutica estatunidenca Pfizer i la companyia bioquímica alemanya BioNTech. Això significa que podran començar la vacunació massiva al país de seguida.

El regulador la va aprovar amb caràcter d’emergència després d’haver verificat que la seva efectivitat és del 95%. Ha estat elaborada i aprovada en nou mesos, quan aquest procés normalment té un recorregut de cinc o sis anys. La directora del regulador, la doctora June Raine, però, va deixar ben clar, en una conferència a Downing Street, que “la vacuna s’ajusta als més estrictes requisits de seguretat, d’efectivitat i de qualitat”.

El Regne Unit ha comprat 40 milions de dosis a Pfizer, suficients per immunitzar 20 milions de persones ja que es requereixen dues dosis, la segona després de quinze dies. Les primeres 800.000 estaran disponibles en hospitals a partir de la setmana que ve i s’ha demanat als ciutadans que esperin que el Servei Nacional de Salut es posi en contacte amb ells. Gent gran i personal sanitari tindran prioritat.

“Vull agrair a tots els científics, no només els de BioNTech i Pfizer, que estan fabricant la vacuna i amb els quals hem treballat tan de prop, que han facilitat que avui siguem el primer país del món a tenir una vacuna clínicament autoritzada per administrar-la”, va expressar, orgullós, el ministre de Sanitat, Matt Hancock.

També va explicar que hi haurà tres canals per al lliurament de la vacuna. El primer són els hospitals que disposen de les instal·lacions necessàries per poder emmagatzemar-la a baixes temperatures. Cal que siguin conservades a 70 graus sota zero. “Ja hi ha 50 hospitals a tot el país preparats des de fa dies per rebre-la tan aviat com s’aprovi”, va dir Hancock.

El segon canal de distribució són els centres de vacunació, que seran grans espais on la gent podrà anar a immunitzar-se. En principi, estadis de futbol i centres de conferències on la gent pugui fer cua mantenint la distància social. Estan acabant d’habilitar-los. I el tercer és el comunitari, a través de metges de capçalera i farmacèutics, que es convertiran en actors clau. Esperen vacunar un milió de persones per setmana a partir del gener. I es desplegarà l’exèrcit per garantir-ne la distribució.

Restriccions polèmiques

Un dels reptes de la vacuna de Pfizer, a més d’haver d’emmagatzemar-la a temperatures molt baixes, és que si es mou més de tres o quatre vegades pot perdre l’efectivitat. I ja haurà de fer dos viatges obligatoris: el de la fàbrica belga al magatzem britànic, i el del magatzem als punts de vacunació. Per tant, és molt important que tot el procés estigui perfectament organitzat. El govern britànic també ha garantit a Pfizer una ruta segura perquè el Brexit no alteri el transport de les vacunes a partir de l’1 de gener.

L’anunci de la vacuna es produeix el mateix dia que ha entrat en vigor el nou sistema de restriccions de la Covid-19, que ha deixat el 99% de la població anglesa sota mesures dràstiques. Aquest nou sistema substitueix des d’ahir el confinament. L’anunci suposa un alleujament enorme per a Boris Johnson, que dimarts va veure com 55 diputats del seu partit s’oposaven al seu pla contra la Covid. L’oposició dins del Partit Conservador a noves restriccions és cada cop més gran. Hi ha una facció de l’ala dura del partit que pressiona el primer ministre perquè suavitzi les mesures i reactivi la danyada economia britànica. També l’oposició laborista per primer cop no li va donar suport en la votació. El seu lideratge està més afeblit que mai i l’anunci de la vacuna no podia arribar en millor moment. Després de quatre setmanes de confinament, només s’ha reduït la incidència del virus en una tercera part. En les últimes 24 hores es van registrar a tot el país 13.430 nous positius i 603 morts relacionades amb la Covid-19, que eleven el total de víctimes a 59.051, segons xifres del govern.

La vacuna de Pfizer s’imposa, a més, en la cursa amb la de Moderna i la de la Universitat d’Oxford i la farmacèutica AstraZeneca, amb seu a Anglaterra. Totes dues estan pendents d’aprovació per part del regulador. El govern britànic ha comprat, a més, 100 milions de dosis de la vacuna d’AstraZeneca i cinc milions de la de Moderna. La Comissió Europea ha encarregat 200 milions de dosis més cent d’opcionals a Pfizer (de les quals 20 milions correspondrien a l’Estat espanyol) i 400 milions a AstraZeneca (31,5 per a l’Estat espanyol).

LA XIFRA

800.000
dosis
de la nova vacuna es començaran a administrar a partir de la setmana vinent al Regne Unit.

El regulador europeu troba més segur el seu examen

Redacció

El govern britànic va explicar ahir que havia donat llum verd a la nova vacuna després d’acceptar la recomanació del regulador britànic, basada en “rigorosos assajos clínics” i “una exhaustiva anàlisi sobre les dades”. Però la Unió Europea (UE) considera que el seu procés de verificació –que ha de concloure en les pròximes setmanes– és “el més apropiat”. Segons l’Agència Europea del Medicament (EMA), el seu procés prolongat per aprovar les vacunes de Covid-19 garanteix més seguretat. En aquest sentit, el regulador europeu sosté que el seu dictamen “es basa en més proves i comprovacions que el procediment d’emergència triat pel Regne Unit”. L’EMA va anunciar dimarts que el 29 de desembre es pronunciarà sobre la possible autorització de la vacuna de Pfizer-BioNTech i el 12 de gener, sobre la de l’altra candidata, la dels laboratoris Moderna. Per la seva banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va celebrar, ahir, el llum verd de Londres a la vacuna: “És una notícia realment positiva i ens dona l’esperança que hi ha llum al final del túnel per a tothom.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia