Política

El sí d’ERC a Sánchez ressona al Parlament

Aragonès insisteix en el dúmping fiscal a Madrid i Batet blasma una “Loapa financera”

Les diferències entre Junts per Catalunya i ERC a l’hora de donar suport al pressupost del govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van tenir eco ahir al Parlament, on el president substitut i candidat d’ERC el 14-F, Pere Aragonès, va continuar la defensa de la contrapartida de posari fi al dúmping fiscal a Madrid a canvi del vot positiu dels republicans als comptes. “No demanem res a la comunitat de Madrid que no s’hagi demanat per part dels diferents estats de la Unió Europea a països com Luxemburg. Nosaltres no exigim que els treballadors de Madrid paguin més, sinó que els rics que resideixen fiscalment a Madrid paguin”, va puntualitzar Aragonès l’endemà de reunir-se amb el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, amb qui comparteix aquesta lluita. El vicepresident va recordar que posar fi al dúmping és també una reivindicació aprovada en reiterades ocasions pel Parlament.

Per Aragonès, darrere de la fiscalitat madrilenya hi ha el projecte econòmic del nacionalisme espanyol de José María Aznar i els seus “deliris de grandesa” de ser la capital econòmica de tota l’Amèrica Llatina, a base d’“anar buidant les perifèries per anar fent gran Madrid”.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, vaculpar el dèficit fiscal endèmic, no pas el dúmping fiscal madrileny, de la manca de recursos de la Generalitat per ajudar els sectors afectats per la pandèmia. Batet considera que l’acord del govern del PSOE i Podem amb ERC obre la porta a una harmonització fiscal centralitzadora. “No cal acceptar una LOAPA financera, només cal acceptar que es redueixi el dèficit fiscal de Catalunya i que els calés dels catalans es quedin a Catalunya i no marxin”, va defensar el cap de files de JxCat, sense esmentar directament els republicans. Batet va recordar que es tracta de 16.000 milions d’euros anuals que no tornen.

Iceta i Albiach demanen més diàleg al govern

El PSC i En Comú Podem van exigir ahir al vicepresident Aragonès que intensifiqui el diàleg amb l’oposició i amb els agents socials per afrontar la crisi de la Covid-19. “El seu govern no destaca per la voluntat de diàleg i d’acord amb els altres, ni amb les forces polítiques ni amb els agents econòmics i socials”, va lamentar el líder socialista, Miquel Iceta, durant la sessió de control. Per part dels comuns, Jéssica Albiach va criticar que el govern està “tancat en si mateix i aïllat”. Aragonès va rebutjar les crítiques i va recordar que l’executiu viu uns mesos “molt intensos des del punt de vista del diàleg social”. Justament demà l’executiu ha convocat una reunió de tots els partits per parlar del 14-F.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia