Política

El Congrés dóna llum verda a l’esmena d’ERC, Podem i el PSOE que elimina el castellà com a vehicular a l’escola

El PNB s’absté adduint que no deixa clara la condició de vehicular de les llengües cooficials

La ponència del Congrés dels Diputats sobre la nova llei educativa ha aprovat aquest dijous dues esmenes pactades entre ERC, el PSOE i Podem que eliminen la consideració del castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament a Catalunya i prohibeixen que les escoles concertades segreguin els alumnes per sexe.

ERC assegura que l’esmena sobre la llengua blinda la immersió lingüística, tot i que JxCAT i PdeCAT han apuntat que deixa la porta oberta a què el Ministeri d’Educació determini per decret quantes classes s’han de fer en castellà. El PNB, en canvi, s’ha abstingut adduint que el text de l’acord no reconeix el caràcter de llengua pròpia de l’euskera ni deixa clara la seva condició de llengua vehicular.

L’esmena aprovada fruit de l’acord entre ERC, el PSOE i Podem estableix literalment que “les administracions educatives garantiran el dret dels alumnes i les alumnes a rebre els ensenyaments en castellà i en la resta de llengües cooficials als seus respectius territoris, amb conformitat amb la Constitució Espanyola, els Estatuts d’Autonomia i la normativa aplicable”. Elimina la part del text que deia que “el castellà i les llengües cooficials tenen la consideració de llengües vehiculars”.

L’esmena substitueix el text que el govern de Pedro Sánchez va aprovar al projecte de Llei que establia que “les administracions educatives garantiran el dret dels alumnes a rebre ensenyaments en castellà, llengua oficial de l’Estat, i en les altres llengües cooficials en els seus respectius territoris”, i que “el castellà i les llengües cooficials tenen la consideració de llengües vehiculars, d’acord amb la normativa aplicable”.

ERC assegura que d’aquesta manera “blinda” la immersió lingüística i estableix que es respectarà el que marca la Llei d’Educació de Catalunya que “deixa clar que la llengua vehicular és el català”, en paraules de la diputada d’ERC Montserrat Bassa.

Fonts del PSOE han apuntat a l’ACN que l’objectiu de l’acord és que la llei Celaá faci un reconeixement efectiu del plurilingüisme i superi “l’actitud obsessiva de la dreta” de convertir la llengua en “un conflicte”. En aquest sentit apunten que la llei en tot moment garantirà que els alumnes catalans tinguin competència lingüística en castellà i establirà mesures per compensar qualsevol descompensació en els coneixements.

D’altra banda, el PP i Cs han anunciat un recurs al Tribunal Constitucional si finalment la ’Llei Celaá’ incorpora aquest punt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona