Política

L’oposició busca una escletxa per poder avançar les eleccions

Triar un president instrumental que les convoqui és una de les opcions

Cs ja amenaça Torrent amb recursos

Els partits que formen l’oposició al Parlament es resisteixen a tenir un paper de convidats de pedra en aquesta etapa de trànsit que s’ha encetat fins a la celebració de les eleccions. Malgrat que les estratègies de tots ells són a anys llum de ser coincidents, formacions com ara Ciutadans o el PP, i amb menys intensitat el PSC i els comuns, han començat a sondejar-se mútuament per veure quin marge de maniobra conjunt tenen per precipitar els esdeveniments. L’objectiu últim seria trobar una fórmula legal que permeti escurçar els terminis per celebrar els comicis i no haver d’esperar-se a principis de febrer, la data que ara mateix tothom té interioritzada. El repte és poc menys que titànic ja que, a banda de les diferències tàctiques que hi ha entre cadascun d’aquests partits sobre fins a quin punt convé forçar els esdeveniments, hi ha un factor absolutament determinant com és que les forces independentistes tenen majoria a la cambra. I pensar que aquesta es pot arribar a trencar amb segons quines maniobres és poc menys que quimèric.

En el dia d’avui, l’única proposta que hi ha sobre la taula és pactar un candidat a la presidència de la Generalitat amb caràcter instrumental. Com a tal, el seu únic objectiu seria firmar la convocatòria electoral tan bon punt fos escollit. I això el que permetria és fer-les abans, ja que no caldria esperar a esgotar cap dels terminis que fixa la llei. El PSC és qui més defensa aquesta via, i el seu líder, Miquel Iceta, ho va tornar a fer ahir remarcant que “ha de tenir el màxim consens possible, i el seu ànim no ha de ser el de trencar cap majoria”. Sense dir-ho obertament, Iceta estava picant l’ullet a ERC o la CUP per no tancar cap porta d’entrada. I, per explicitar-ho, va assegurar que el seu partit estaria disposat a votar un candidat independentista, sempre que assumís que la seva única escomesa és desencallar la celebració de les eleccions.

Ciutadans, per la seva banda, assegura que hi ha més fórmules per forçar els comicis, però per ara no les vol desvelar. El que sí que va voler fer el seu diputat David Mejía va ser advertir el president del Parlament, Roger Torrent, que ha de seguir el procediment reglat i iniciar una roda de contactes per trobar un candidat a la investidura de la presidència. I en cas que Torrent opti, per exemple, per descartar un aspirant que no té possibilitats de prosperar, Ciutadans no descarta en absolut presentar un recurs preceptiu, tot i que els lletrats del Parlament defensen que es pot fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia