Política

“Què tenim? Tenim de tot”

L’acte de l’ANC i Òmnium a Girona reivindica la independència com a eina per lluitar pels drets socials i laborals i promou el consum “estratègic”

Només 400 persones van poder assistir a l’acte davant de l’estació de Renfe

La tria de l’espai per celebrar l’acte de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium a Girona va ser insòlita, però carregada d’intenció: just al davant de l’estació de la Renfe, on abans hi havia hagut un acollidor parc arbrat. La recol·locació de serveis a causa de l’arribada del TAV a Girona va convertir aquest espai, que porta el nom de plaça d’Espanya, en l’estació d’autobusos provisional de la ciutat. Ara, però, és en un esplanada erma. “Volíem concentrar-nos al davant d’una infraestructura de l’Estat, perquè reclamem poder gestionar nosaltres les infraestructures. Segurament ho farem millor”, va explicar Tavi Casellas, portaveu de l’ANC a Girona, a l’inici de l’acte. L’organització va repartir a llarg de l’esplanada 400 cadires amb separació mínima de dos metres. Les mesures de seguretat –control de temperatura, gel desinfectant, entrada i sortida ordenades– es van aplicar amb un zel estricte. “La dreta rància de Ciutadans i PP ens controla amb lupa, i no els volem donar cap foto”, va dir Casellas.

La celebració atípica –l’adjectiu més emprat aquesta diada– va tenir un alt component de reivindicació social, començant pel lema inscrit a la part del davant de la samarreta de la Diada: “Tenim el deure de construir un futur millor.” Àngels Torrents, representant de la Intersindical, va reclamar la independència de Catalunya com a millor eina per lluitar pels drets laborals: “La classe treballadora torna a viure sota setge. Veiem trontollar els nostres drets. La majoria social serà el primer baluard de la resistència contra l’ocupació.” L’empresari Narcís Bartrina va apel·lar al “consum estratègic” dels productes de proximitat com a manera d’ajudar el país: “Què tenim? Tenim de tot! Oli, verdures, xocolates, fruites, empreses electròniques, energètiques, bancs... Siguem conseqüents en el consum”, va dir, com si es tractés d’un espot publicitari. “I també tenim farmacèutiques que fan supositoris que enviem a Madrid perquè se’ls fotin pel cul amb la seva merda unionista”, hi va afegir amb aquell punt escatològic tant del gust català.

L’alcaldessa d’Amer, Rosa Vila, va denunciar els atacs que rep el municipalisme, amb l’intent d’espoli dels romanents del Ajuntaments com a últim exemple. “Continuarem ferms en la defensa del llegat de l’1 d’octubre malgrat els 600 procediments judicials que arrosseguem ajuntaments i alcaldes”, va assegurar.

L’horari previst per l’organització se’n va anar en orris i la connexió amb Barcelona per sentir el discurs d’Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, va obligar a interrompre alguns parlaments i cancel·lar-ne d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia