Política

Diada institucional sense públic, i acte en diferit

Encara no és segur que hi hagi les ofrenes florals a Rafael Casanova i al Fossar

El Parlament homenatjarà en actes tancats els exdiputats i els sanitaris

Tots els actes institucionals de la Diada es faran enguany sense públic i, fins i tot, l’acte central d’hissada de la bandera es retransmetrà en diferit per TV3 la vigília de l’11 de Setembre –les imatges es graven aquests dies al Palau i a la plaça Sant Jaume.

Excepcionalitat absoluta, doncs, en les celebracions per part del govern i el Parlament, tenint en compte que encara no és segur que es facin les ofrenes florals de govern i partits al monument a Rafael Casanova i al Fossar de les Moreres –la consellera portaveu, Meritxell Budó, revelava ahir que encara s’està valorant amb l’Ajuntament si cal mantenir enguany aquest acte.

De fet, si finalment es mantenen les dues ofrenes institucionals, també estaran tancades al públic. L’absència de públic i, per tant, d’aglomeracions serà la característica uniforme i excepcional dels actes organitzats enguany pel govern i el Parlament. Per començar, s’anul·la la tradicional jornada de portes obertes a la cambra catalana. La visita es pot fer de manera virtual, recorda el vicepresident Josep Costa, que explica com seran els actes al Parlament: “Amb un format molt més reduït, més íntim, si es vol. Sense públic i complint estrictament totes les mesures de seguretat.”

Coincidint amb els 40 anys del restabliment del Parlament de Catalunya després de la dictadura franquista, la cambra ha decidit homenatjar els exdiputats amb representants de tots els colors polítics i des de la primera fins a l’onzena legislatura.

Serà el primer acte institucional de la Diada d’enguany i tindrà lloc el dilluns 7 de setembre a les sis de la tarda en un espai obert amb accés restringit als representants dels exdiputats que hagin acordat els actuals grups parlamentaris.

LES FRASES

Serà un format molt més reduït, més íntim, si es vol, sense públic i complint estrictament totes les mesures
Josep Costa
vicepresident del parlament
Valorem de quina manera s’ha de celebrar la manifestació de l’ANC per trobar la millor solució
Meritxell Budó
portaveu del govern

Medalla d’honor als sanitaris i cautela sobre l’ANC

“Hem cregut imprescindible que es pogués fer aquest acte”, explicava ahir Costa respecte a l’entrega de la medalla d’or del Parlament a representants dels treballadors sanitaris del país. Per unanimitat de tots els membres de la mesa, s’ha programat aquest acte, que tindrà lloc el dia 10 a les vuit del vespre davant de la façana del Parlament. Costa el qualifica d’“acte sentit del Parlament” cap a uns professionals que “salven vides de manera més discreta i menys mediàtica” que el vaixell Open Arms, que va rebre la medalla l’any passat. Un cop finalitzat aquest acte reduït però presencial, tindrà lloc l’acte central organitzat pel govern, en aquest cas retransmès per TV3 en diferit a partir de les deu de la nit del 10 de setembre. Amb el títol Aquesta terra, la cerimònia vol ser un homenatge a totes les víctimes de la pandèmia i a la ciutadania que l’ha patit tant a Catalunya com a la resta del món. L’acte, dirigit per Lluís Danés, inclourà El cant de la senyera mentre s’hissarà la bandera, imatges dels presos polítics i exiliats projectades dintre del Palau i actuacions de Suu, Manolo García o Sopa de Cabra, entre altres. Sense donar per definitiu cap escenari en el cas de la manifestació de l’ANC, Budó reiterava ahir: “Valorarem de quina manera s’ha de celebrar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia