Política

L’ANC fa una crida a sortir als balcons a les 17.14 de l’11-S

Ho veu com un acte complementari a les concentracions d’aforament limitat, que les autoritats sanitàries ja desaconsellen

La inscripció prèvia serà obligatòria per controlar l’afluència en les plantades al carrer

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) feia públic ahir l’acte de la Diada que permetrà la participació de tots els independentistes que ho vulguin sense contravenir les restriccions de distanciament social ordenades per les autoritats sanitàries: manifestar-se al balcó del domicili particular. L’hora triada són les 17.14 de la tarda de l’11-S, precisament el moment en què s’iniciava l’acció central en totes les manifestacions multitudinàries que ha fet l’entitat en els darrers anys.

L’organització reitera que aquesta no és una acció alternativa a les concentracions estàtiques planejades. “No tenim cap intenció de renunciar a l’acte físic”, explica amb relació al centenar de plantades de protesta que es faran davant les delegacions d’organismes de l’Estat i que les autoritats sanitàries han començat a desaconsellar. Els encarregats d’organitzar els actes de l’ANC han anat definint el límit dels aforaments en cada punt de concentració tenint en compte que s’imposaran les distàncies interpersonals de dos metres i que, finalment, caldrà inscriure’s personalment per participar en cadascuna de les plantades. La limitació de participants per la inscripció prèvia i la delimitació del perímetre de l’espai que s’ocuparà en cada cas impedeix la participació de la majoria de persones que haurien assistit a la manifestació ordinària de cada any. “Preveiem que els aforaments s’ompliran molt ràpid i volem que tothom que no pugui inscriure-s’hi i venir pugui fer una acció des dels balcons”, expliquen, tenint en compte que la mitjana prevista de participants és de 200 persones –per exemple, aquest seria el cas de l’acte central a la plaça Letamendi de Barcelona, davant de la delegació de l’Agència Tributària estatal. L’entitat està acabant de determinar el nombre final de punts de reivindicació al carrer –que es preveu que seran un centenar–, així com els aforaments màxims en cadascun, i està acabant d’enllestir el sistema d’inscripció abans de fer públiques totes les concentracions.

La mateixa presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, anunciava ahir aquestes novetats en declaracions a la cadena SER Catalunya. “El missatge que donarem és que només vinguin els que s’hi hagin inscrit. Per a la resta de gent, pensarem coses alternatives per fer, com ara sortir als balcons a les 17.14”, anunciava Paluzie, a més de reiterar el compromís de l’entitat amb les mesures preventives per evitar contagis. “El tema dels accessos l’estem estudiant amb Protecció Civil; l’espai serà perimetrat. Farem aquestes crides perquè escrupolosament vinguin només els inscrits. Confio en la responsabilitat de la gent”, afirmava Paluzie per defensar que l’organització garantirà el dret a manifestar-se però també el dret a la salut pública.

En aquest sentit, la presidenta de l’ANC va reiterar que estan disposats a “modular” les concentracions per adaptar-les a noves mesures restrictives que pugui adoptar el govern. De fet, cada dia creix la pressió sobre l’entitat i la Diada és mirada amb lupa. En primer lloc, Ciutadans ja la utilitza com a instrument de crítica als governs català i espanyol. Però ahir també les autoritats sanitàries expressaven preocupació.

LES FRASES

No és oportú fer concentracions per molt que s’adoptin totes les mesures
Josep Maria Argimon
secretari de salut pública de la generalitat
Que el govern faci de govern i dicti instruccions; nosaltres les complirem estrictament
Elisenda Paluzie
presidenta de l’anc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia