Política

Síria

Baixar al-Assad compleix vint anys en el poder sense celebracions

El president Baixar al-Assad va complir ahir 20 anys en el poder a Síria, un país destruït per gairebé una dècada de guerra i sumit en una profunda crisi econòmica, sense fer cap celebració oficial per l’aniversari. Malgrat les seves dues dècades amb el bastó de comandament, ahir es va viure com un dia qualsevol al país i no va ser declarat festiu, ja que no es commemora aquesta data des del 2011, quan va començar el conflicte que encara continua.

Amb l’esperança de canvi i una figura renovada, els sirians van votar el 10 de juliol de l’any 2000 per Al-Assad per ser el president de Síria després de la mort un mes abans del seu pare Hafez. Però, 20 anys després, celebra l’aniversari en guerra sense un final a la vista, aïllat, amb un país en la seva pitjor crisi econòmica i només salvat per Rússia, el seu gran aliat.

“Crec que el 2020 és l’any en què Al-Assad està al punt més feble des que va heretar el poder del seu pare fa 20 anys. Sí, va sobreviure i va poder cantar victòria, però és una falsa victòria. Només pot sobreviure perquè l’Iran i Rússia ho secunden”, afirma Sam Dagher, autor del llibre Assad or we burn the country. Al-Assad, un oftalmòleg que va estudiar a Londres, va jurar el càrrec el 17 de juliol del 2000 amb tan sols 34 anys, donant un aire de joventut a Síria, una destinació turística a la regió i del món, però que onze anys després es va convertir en escenari del pitjor conflicte d’aquest segle.

Les conseqüències de nou anys de guerra es reflecteixen en les xifres: més de 380.000 civils morts, segons l’ONG Observatori Sirià de Drets Humans; 5.550.440 refugiats i 6,6 milions de desplaçats interns, segons l’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (Acnur).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia