Política

Més de 40.000 ‘sardines’ es manifesten contra la ultradreta a Roma

El moviment va néixer de manera espontània a Bolonya per rebutjar les polítiques promogudes pel líder de la Lliga, Matteo Salvini

La protesta es produeix poc més d’un mes abans de les eleccions de la regió d’Emília-Romanya, on es mesuraran les forces del partit de l’exministre d’Interior

Més de 40.000 italians, segons xifres de la Policia, s’han manifestat aquest dissabte a Roma en una concentració organitzada per les anomenades sardines.

Aquest moviment juvenil va néixer de manera espontània fa un mes a Bolonya i ara ja suma persones de totes les edats que protesten contra les polítiques ultradretanes, que promou el líder de la Lliga, Matteo Salvini.

Avui han omplert la plaça de Sant Joan de Laterà de la capital italiana amb pancartes amb dibuixos de sardines i lemes com Roma no es rendeix o No a l’odi. Els participants en la protesta han entonat càntics com la cançó partisana “Bella Ciao” o l’Himne de Mamelli, l’himne nacional d’Itàlia.

La seva intenció ha estat clara: enviar un missatge als partits d’extrema dreta que, com la Lliga de l’exministre d’Interior Matteo Salvini, fomenten l’odi i el racisme contra la llibertat, la tolerància i la igualtat.

Les sardines es van manifestar per primera vegada fa just un mes, el 14 de novembre a Bolonya, i van prendre aquest nom per demostrar que omplen les places com peixos enllaunats.

Des de llavors, el col·lectiu s’ha estès per diverses ciutats italianes i aquest dissabte han arribat a la capital per a continuar sumant suports i despertar un sentiment social que aturi la ultradreta.

Ho fan quan queda poc més d’un mes perquè la regió d’Emília-Romanya (centre) celebri els seus comicis el 26 de gener, una cita en la qual les enquestes donen com a guanyadora a la candidata proposada per la Lliga, Lucia Borgonzoni. En segon lloc quedaria l’actual president regional, Stefano Bonaccini, del Partit Demòcrata (PD, centreesquerra).

Aquests comicis seran vistos per molts al país en clau nacional i serviran sobretot a Matteo Salvini per continuar mesurant les seves forces, ara que es troba a l’oposició, després de trencar l’aliança de Govern amb el Moviment 5 Estrelles (M5E).

Aquest inèdit moviment, que no està organitzat, va néixer precisament a Bolonya –capital d’Emília-Romanya– de la mà de quatre joves que van llançar una convocatòria a través de les xarxes socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia