Política

turquia

la repressió després del cop

Turquia alliberarà 38.000 presos per fer lloc als arrestats després del cop

Detenen més de 20.000 persones vinculades a l'intent fallit de derrocar el govern d'Erdogan el mes passat

Les autoritats expulsen 2.600 policies

El govern turc ha obert la porta a 38.000 presos comuns per fer lloc als milers d'arrestats per l'intent fallit de cop d'estat contra el govern de Recep Tayyip Erdogan del 15 de juliol passat. Ankara s'ha vist obligada a prendre aquesta mesura a causa de la saturació de les presons, que en els 14 anys del govern de l'AKP, ha triplicat el nombre d'interns. La mesura va entrar en vigor ahir en forma d'un nou decret executiu que permet l'estat d'emergència (sense necessitat de passar pel Parlament) i donarà la llibertat condicional a aquells que ja han complert la meitat de la condemna i que no hagin comès assassinat, homicidi involuntari, ús de la violència contra familiars o persones indefenses, delictes sexuals, violació de la privacitat, espionatge o terrorisme, o que hagin estat condemnats després de l'1 de juliol.

Des de la insurrecció militar, més de 35.000 persones han estat detingudes, de les quals es calcula que 17.000 han estat imputades i enviades a la presó mentre que unes 5.600 encara esperen la decisió del jutge.

Els advocats dels acusats asseguren que els detinguts estan en condicions pèssimes. “En molts casos s'han posat sis o nou detinguts en cel·les de deu metres quadrats”, assegurava Efkan Albayrak. Molts d'altres s'amunteguen en poliesportius, dependències policials i fins i tot estables, segons ha denunciat Amnistia Internacional. L'opositor Partit Republicà del Poble (CHP, de signe socialdemòcrata) ha denunciat reiteradament la saturació de les presons turques i l'enorme increment de la població reclusa.

A més de les detencions, el govern ha purgat desenes de milers de funcionaris públics per la seva suposada vinculació a la confraria de Fethullah Gülen, a qui l'executiu d'Erdogan acusa d'instigar l'intent de cop. Són sospitosos de mantenir vincles amb aquesta organització del predicador turc, exiliat als Estats Units des del 1999.

Més purgues

Gülen ha negat tota vinculació amb el cop d'estat. Durant l'última dècada integrants i simpatitzants de la confraria havien arribat a ocupar nombrosos llocs clau en l'administració, la policia o la judicatura, fins fa tres anys amb el vistiplau de l'AKP, amb la qual comparteix la mateixa visió islamista. Una lluita pel poder, però, iniciada el 2013, va portar a un acarnissat enfrontament fins al punt que el govern d'Erdogan descriu el seu antic aliat com a “Organizació Terrorista Fethullah Gülen(FETO)”.

D'altra banda, les autoritats turques han destituït del seu càrrec més de 2.600 policies i també més d'un centenar d'oficials militars, per suposats vincles amb el fallit cop d'estat del 15 de juliol passat, segons un decret publicat ahir pel Butlletí Oficial de l'Estat turc.

Tanquen un diari prokurd

Un tribunal turc va ordenar el “tancament temporal” d'un dels diaris prokurds més reputats del país, Özgür Gündem, al qual acusa de difondre “propaganda del grup terrorista kurd PKK” i “d'actuar com a òrgan oficial d'aquesta organització armada”. Al cap de poques hores d'aquesta decisió, efectius de la policia entraven a la seu del diari, a Istanbul, d'on es van emportar alguns ordinadors i van detenir 24 treballadors, entre ells directius, periodistes, dibuixants, fotògrafs i càmeres, segons informava el mateix mitjà de comunicació en la seva edició en línia. Des del fallit cop d'estat del 15 de juliol, més de 100 mitjans de comunicació kurds han estat clausurats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió