Política

MIQUEL ÀNGEL MARTÍNEZ

PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DEL MARESME

“Mataró ha d'exercir més de capital del Maresme”

El president del Consell, Miquel Àngel Martínez, creu que econòmicament el Maresme viu “un moment d'inflexió positiu”

Malgrat algunes tensions internes, creu que el diàleg dins el tripartit és “bo”

Mestre i polític
Diu que farà poques vacances perquè, a banda de president del consell comarcal, és alcalde de Sant Vicenç de Montalt i la feina s'acumula als dos despatxos encara que sigui agost. Dos càrrecs que ja va compaginar el mandat passat. Nascut a Linyola el 1961, Martínez va optar per l'educació i fins que va entrar a l'Ajuntament va fer de mestre a l'Escola Pia Santa Anna de Mataró.
Els ajuntaments estan pagant
al dia els seus proveïdors i s'estan refent econòmicament
Les solucions
de l'Estat per a les platges del Maresme són les adients però la partida és minsa
En mobilitat s'ha avançat i hi ha
el compromís de no allargar més la concessió de l'autopista C-32

L' alcalde de Sant Vicenç de Montalt, el convergent Miquel Àngel Martínez, diu que després d'anys de profunda crisi, la comarca viu ara un moment d'inflexió.

Quina valoració fa d'aquest primer any de mandat?
El passat mandat va ser molt difícil socialment i econòmicament i es va patir moltíssim perquè es va haver de fer molts reajustaments. Aquest primer any ha estat d'inflexió. Tot és molt lent però hem notat un canvi.
En quin aspecte?
Els ajuntaments estan pagant al dia els seus proveïdors, la majoria s'han refet econòmicament i, per exemple, en els plans d'ocupació ja no hi ha tanta gent que s'hi presenti.
Per tant, s'han acabat les retallades?
No, però no seran tan brusques com anys enrere. Als ajuntaments els entren noves llicències i en l'aspecte econòmic hi ha tot un teixit de nous emprenedors que aposten per tirar endavant projectes. Som optimistes, però això no vol dir que no estiguem a l'expectativa del que pugui passar.
Han pogut recuperar projectes que en el passat es van haver de desar al calaix per falta de finançament?
En aquest moment d'inflexió hem de mirar-ho tot detingudament i, per exemple, estem revisant totes aquelles adjudicacions que es van fer a través de les empreses mixtes que treballen per al consell comarcal i que donen servei a molts ajuntaments
Quines?
La que gestiona les depuradores i el sanejament de l'aigua, per exemple. Hem de repensar si el servei que ofereixen és l'adient i si està en línia amb el que necessiten els consistoris. Sovint quan fas un contracte a llarg termini, el plec de clàusules queda obsolet.
El pacte de govern al consell comarcal té bona salut?
Encara no n'hem fet una valoració. El cas és que, en una administració com aquesta, l'experiència dels membres fa més fàcil entendre's i parlar i que el diàleg sigui més fluid.
Però hi ha veus que el donen per trencat?
Crec que aquí no hem de fer tanta política com en un ajuntament. Som una institució de serveis i, si bé està formada per polítics, crec que la nostra posició ha de ser més aviat institucional.
Però les mocions de censura a Arenys de Mar i Caldes, no han tensat
la relació?
Per part de Convergència, s'han visualitzat molt malament. Hi ha un pacte verbal i amb aquestes mocions de censura no s'ha respectat. En qualsevol cas, hi ha entesa entre els socis i la relació és bona.
Què pensa de la Festa al Cel que sembla que no vol marxar del Maresme?
Qualsevol actiu és bo per
a la comarca, però els ajuntaments també han de mirar si poden o no finançar-ho. Esdeveniments d'aquestes característiques et donen rellevància i fa que se'n parli arreu.
Sempre s'ha criticat que Mataró no exerceix prou de capital d'un territori. Ho comparteix?
Mataró hauria d'exercir més de capital de la nostra comarca, el que passa és que els consells comarcals estan pensats per als municipis petits. A Mataró, dels que oferim, ells ja els tenen. Aquesta situació fa que moltes vegades hi hagi l'aparença de la no-necessitat mútua. Una alta cosa és la relació que hi ha amb l'Ajuntament. El mandat passat va ser molt bona i aquest, tot just estem al començament i encara no puc valorar-la.
Li va saber greu el conflicte amb la gossera municipal i que l'oferta que els van fer per portar els animals al centre comarcal no acabés fructificant?
L'únic que van fer és oferir a l'Ajuntament les nostres instal·lacions perquè les seves estaven en una situació molt delicada. El que reclamem a tothom és que en aquesta qüestió s'han de posar les piles i fer que tots els centres estiguin en condicions i amb els mateixos paràmetres de qualitat que el nostre centre d'atenció d'animals domèstics. Nosaltres vam actuar de bona voluntat davant una necessitat perquè el més important era que els animals estiguessin en bones condicions.
Fa un any va dir que el full de ruta del consell aquest mandat estava escrit al pla estratègic. En què s'ha avançat?
Hem anat tancant temes i d'altres quedaran pendents, com ara la implantació de la segona fase de la banda ampla, però crec que trobarem una solució. Hem signat convenis amb set municipis perquè cedeixin el seu fons històric i documental a l'arxiu comarcal i ja hi ha més poblacions que s'hi volen adherir. Hem engegat projectes per millorar les polítiques de benestar social, d'habitatge i de consum.
La mobilitat i les platges continuen sent l'assignatura pendent?
No. Hi hem avançat. En mobilitat, per exemple, hem promogut projectes importants com ara la millora de la freqüència de pas dels trens, que hi hagi una línia cap a Girona, tenim més connexions amb autobús, s'han enllestit els nous accessos de la C-32 a Mataró, s'ha aprovat el projecte per fer arribar l'autopista fins a Blanes o el compromís de la Generalitat de no allargar més la concessió d'aquesta via ràpida del Maresme. Encara hi ha molta feina a fer i no és suficient, però hi estem a sobre.
El pla de l'Estat per a la costa maresmenca s'executarà?
Estem en una fase preliminar i crec que les solucions proposades són les adients però l'estudi té mancances com ara alguns informes complementaris i, sobretot, el fet que la partida pressupostària és molt minsa. Ara estem esperant que hi hagi nou govern a l'Estat espanyol per reprendre les reunions.
El curs que ve haurà de deixar la presidència i cedir-la a ERC. Ja sap quan es farà efectiu aquest canvi?
Aquest és l'acord que es va signar. Com que el Consell es va constituir tan tard, el relleu no es
farà fins l'estiu de l'any que ve.
Què espera d'aquest darrer any al capdavant de la institució?
Que la situació millori encara més i que continuem donant els millors serveis als ajuntaments i que ens vegin com un ens aglutinador i útil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel diu que no aturarà els atacs en Rafah, però accedeix a enviar una delegació negociadora

barcelona
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona