Política

POLÍTICA

ERC guanya per primer cop unes estatals a Girona

S'imposa a CDC, tot i que la repartició de diputats queda de la mateixa manera que ara fa mig any

Les comarques gironines mantenen l'impuls sobiranista, acaparant més del 49% dels vots

La repartició de diputats a la demarcació de Girona no varia respecte als resultats del 20-D, però aquests comicis comporten un canvi important. ERC, per primera vegada en unes eleccions estatals, es converteix en la formació més votada a les comarques gironines. Una situació inèdita en un feu que històricament ha estat convergent o socialista, si només tenim en compte les votacions de caràcter estatal.

Una altra dada rellevant és que les comarques gironines mantenen l'impuls sobiranista, acaparant més del 49% dels vots sumant ERC i CDC, i l'unionisme no aconsegueix fer-se lloc –no arriba al 18% entre PP i Ciutadans–. En aquest sentit, però, Ciutadans, que el 20-D va superar el PP en nombre de vots –tot i no aconseguir escó cap dels dos–, ara queda relegada com a sisena força gironina rere els populars.

A la part intermèdia, En Comú Podem es manté com a tercera força i el PSC com a quarta, amb percentatges de vot molt similars al desembre de l'any passat.

ERC fa història

En els comicis del 20-D totes les enquestes apuntaven a una victòria d'Esquerra a la demarcació però, finalment, va ser CDC, que en aquell moment es presentava com a Democràcia i Llibertat, qui es
va acabar imposant. En aquesta ocasió, però, ERC ha aconseguit un repunt que la situa com a primera força gironina. Teresa Jordà i Joan Olòriz tornaran a repetir al Congrés però amb la satisfacció d'haver incrementat en quasi tres punts els resultats de fa mig any (26,25% en aquests comicis) i d'haver aconseguit més de 80.400 vots.

Convergència té un lleu retrocés però, malgrat això, manté els dos diputats gironins. Jordi Xuclà estarà acompanyat per Sergi Miquel –el 20-D l'escollida va ser Elena Ribera, de Demòcrates per Catalunya, que en aquests comicis no han participat en la candidatura–. CDC se situa com a segona força més votada (23,24% de l'escrutini, gairebé dos punts menys que el 20-D) amb més de 71.200 vots.

Pel que fa a En Comú Podem, els resultats són un xic superiors en percentatge però això no li permet aconseguir més que el diputat que ja tenia. En concret, la formació va aconseguir un 17,30% de l'escrutini (en les anteriors eleccions va ser el 16,26%) i més de 53.000 vots. La seva representant gironina a Madrid serà Marta Sibina, que va substituir Dolors Terradas com a cap de llista.

D'altra banda, Marc Lamuà continuarà sent el diputat del PSC, partit que s'ha mantingut molt estable en relació amb els comicis de fa mig any. El percentatge és molt similar (12,53%) i els vots totals es van situar per sobre la línia dels 38.400.

On trobem una variació és en la part baixa del rànquing. El PP, que fa sis mesos va quedar relegada a sisena força, darrere de Ciutadans, ara remunta una posició però Concepció Veray es continua quedant sense escó. Els populars, però, es poden congratular, com a mínim, d'haver incrementat en gairebé dos punts el percentatge de vot (10,07%).

Finalment, Ciutadans es queda també sense escó i, a més, perd pes en benefici del PP. Se situa com a darrera força i ni amb el canvi al capdavant de la candidatura –ara era Margarita Santo la número 1– ha pogut remuntar. En total, s'ha endut un 7,71% de l'escrutini.

Per comarques

Els resultats per comarques són molt similars als generals a la demarcació. ERC s'imposa arreu, excepte a la Cerdanya i el Ripollès, on la primera força ha estat CDC. I els republicans obtenen pràcticament un empat tècnic a la Selva (en aquest cas amb En Comú Podem) i a la Garrotxa (amb ERC). La resta del rànquing es manté pràcticament inamovible, excepte en el cas de la Selva on, com ja hem explicat, En Comú Podem té molta més força. I, a l'Alt Empordà, on el PSC cedeix el quart lloc al PP.

El Pla de l'Estany és la comarca amb més vot independentista (pràcticament, el 70% dels vots escrutats), seguit de la Garrotxa (quasi un 65%).

A les grans ciutats

A les principals ciutats gironines, ERC també té una posició preponderant. S'imposa a Girona, Salt, Figueres –En Comú Podem se situa segona força en aquestes dues poblacions–, Palamós, la Bisbal d'Empordà, Olot i Banyoles, entre d'altres. Per la seva part, CDC manté els feus de Puigcerdà i Ripoll. I, a les poblacions costaneres de Lloret de Mar i Blanes, com fa mig any, han triat En Comú
Podem com a força guanyadora, i el PSC com a segona. A Roses, que fa mig any va guanyar Ciutadans –el cap de llista era d'aquesta població–, ara ho ha fet el PP i, curiosament, Ciutadans, ha estat la sisena força.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona