Política

política

corrupció

El govern valencià retira 12 plaques commemoratives de polítics condemnats per corrupció

La iniciativa, aprovada pel Ple de les Corts el passat 15 d'octubre, ha sigut possible gràcies a la col·laboració d'ajuntaments, diputacions i ciutadans que han identificat molts reconeixements

El conseller valencià de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha destacat que, fins avui, s'han retirat un total de 12 plaques commemoratives de dependències de la Generalitat i municipals on apareixia el nom de persones que havien ocupat un càrrec públic i “han sigut condemnades per sentència judicial ferma per corrupció, delictes contra la hisenda pública i la seguretat social o per delictes contra l'administració”.

En concret, Alcaraz ha assenyalat que es tracta de set plaques retirades de l'exconseller de Solidaritat, Rafael Blasco, condemnat a sis anys i mig de presó per frau d'ajudes al Tercer Món; altres quatre de l'expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, condemnat a quatre anys de presó per frau a la Hisenda Pública i una altra del exalcalde de Torrevella i exdiputat del grup popular en les Corts Valencianes Pedro Ángel Hernández Mateo condemnat a tres anys de presó pels delictes de falsedat documental i prevaricació. Per al titular de Transparència, la retirada d'aquestes plaques d'edificis públics té “un contingut simbòlic fonamental per a la regeneració democràtica de la Comunitat”.

Segons ha explicat, aquesta iniciativa, aprovada pel Ple de les Corts el passat 15 d'octubre, ha sigut possible gràcies a la col·laboració d'Ajuntaments, Diputacions i ciutadans que han identificat moltes plaques ja que, “no existeix cap tipus de registre en el qual consten les plaques que s'instal·len ni els noms que apareixen en elles”, ha afirmat el conseller.

Per això, Transparència ha estat en contacte amb totes les conselleries per a identificar les plaques d'edificis que depenen de la Generalitat per a procedir a la seua retirada, a més de remetre una carta als 542 ajuntaments i les tres diputacions en la qual els demanava suport en aquesta tasca.

Concretament, les plaques retirades de dependències de la Generalitat són: sis amb el nom de Rafael Blasco, situades en el Centre de Rehabilitació d'Integració Social (CRIS) de Ciutat Jardí de la ciutat d'Alacant, en el Centre Especial d'Assistència al Major (CEAM) d'Ontinyent, en el CRIS Sant Pau de València, en la Residència de Majors Velluters de València, en el Centre de Salut de Bellreguard i en la Ciutat de la Justícia d'Elx. Així mateix, s'ha retirat una placa amb el nom de Pedro Hernández Mateo, situada en el Pantalán Esportiu del Port de Torrevella i una altra de Carlos Fabra, situada en l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló.

Edificis privats

D'altra banda, Alcaraz ha explicat que existeixen distincions que figuren en edificis públics que no pertanyen a la Generalitat, en els quals “no podem obligar a què retiren plaques dels seus edificis ni tampoc tenen l'obligació de comunicar-nos motu propi si ho fan”, ha subratllat el conseller. No obstant això, ha destacat que tenen constància que en molts municipis s'ha procedit a retirar les plaques dels seus edificis sense necessitat de comunicar-nos-ho.

Es tracta de quatre plaques: tres amb el nom de Carlos Fabra, situada en l'Auditori Municipal de Navaixes i en el Pavelló Poliesportiu de Vinaròs i en la casa consistorial de Morella i una altra amb el nom de Rafael Blasco, en l'Oficina Amics de Callosa d'en Sarrià.

També ha detallat que existeixen denúncies ciutadanes sobre l'existència de plaques amb noms de condemnats per corrupció que consten en dependències d'Ajuntaments o Diputacions als quals s'han traslladat aquestes denúncies però que, no obstant això, no han informat de si han actuat o no, “entitats governades actualment pel PP”, ha matisat el conseller Alcaraz.

En concret, es tracta de plaques amb el nom de Carlos Fabra, en el parc rural d'Eslida i el parc de bombers d'Orpesa –dependents de la Diputació de Castelló– i en la plaça Major, en el CEAM, en el casc antic i en una rotonda, en la localitat d'Orpesa.

Així mateix, ha lamentat que existeixen plaques amb el nom de l'exalcalde de Calp Javier Morató Vives, que no tenen constància de la seua retirada, en la plaça del Mediterrani, Pont del Port, Jardí del Pou, Rotonda de la Llum i plaça de Manuel Miró, en la localitat de Calp.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona