Política

XAVIER BOQUETE

ALCALDE DE MASQUEFA

“En plena crisi, hem atret 100 milions d'inversió”

“Hi ha el factor estratègic d'on som i les perspectives de creixement que passen pel quart cinturó, que s'ha de fer tard o d'hora”

“L'Ajuntament de Masquefa vol rebre allò que sigui just, o res si no s'ha de repartir res, perquè el que no volem són les molèsties que estan tenint el nostres veïns”

Municipi i comarca.
Xavier Boquete porta el barret d'alcalde i el de president del Consell Comarcal. Rarament se'ls pots posar tots dos alhora, perquè el municipi que presideix i els seus habitants miren més cap a Martorell que cap a Igualada. En un any, ha passat de ser el president comarcal d'Unió a ser un impulsors de Demòcrates de Catalunya. El dol després de 25 anys de militància el veu compensat pel “projecte apassionant” del país.
Hauríem de veure qui ha de rebre les compensacions per l'abocador, qui el té o qui en rep molèsties
Quina valoració fa d'aquest primer any de mandat?
Aquest primer any ha estat de fer feina d'aquella que no es veu, de planificar tot el mandat. El que més s'ha vist és una obsessió que tenim des de fa molt temps, que és captar inversió privada. Precisament, la setmana passada Urbanisme va aprovar el pla de Can Bonastre, que culmina una implantació
de l'empresa Carreras, que generarà molts llocs de treball, també per a persones amb discapacitat.
La CUP havia vist irregularitats en les obres.
Soroll. Les lleis les fan a la seva mesura; has de desobeir el que ells et diguin. El gran problema per ells era que el promotor de tot això era un exalcalde. El problema és que aquesta senyora de la CUP fa poc que viu a Masquefa i el que no sap és que aquest exalcalde ho és perquè el vaig posar jo a l'oposició. Si tan greu fos, en lloc d'anar als diaris a denunciar-ho anirien on toca.
Com heu aconseguit atreure grans empreses en plena crisi?
Des del 2009, hem aconseguit que hi ha hagi més de 100 milions d'euros d'inversió privada a Masquefa. En plena crisi. L'Ajuntament no dóna cap ajuda, però ens involucrem en el seu projecte i som els seus primers defensors. Hem de fer un vestit a mida, amb calendari i fites. I el complim. És el nostre model, perquè no tenim polígons. Tenim terrenys, tenim propietaris i tenim voluntat.
I per què vénen a Masquefa si les comunicacions encara no són competitives?
El model de les empreses que vénen a Masquefa és patrimonial. Són empreses en què el curt termini no existeix; miren sobretot a llarg termini. I tenen clar que per preu i per oportunitat el moment és ara. Hi ha el factor estratègic d'on som i les perspectives de creixement que passen pel quart cinturó, que s'ha de fer tard o d'hora.
Mentre, quina solució reclameu per a la carretera B-224?
Jo sóc possibilista. El projecte actual no és la solució. El que planteja és un desdoblament amb els trencalls a nivell. Però si tenim una via ràpida que ens connecta amb Abrera, potser aquesta solució no ha de ser tan ràpida. Més del 80 per cent de la gent de Masquefa fa el seu trajecte en direcció a la comarca del Baix Llobregat i això ja no dóna per a més, amb l'agreujant dels morts que tenim, ja n'hi ha prou.
Amb Collbató i Esparreguera, vau demanar un calendari per al tancament de l'abocador i l'ecoparc dels Hostalets de Pierola.
Demanar el tancament volia dir saber en quin punt està i que les administracions hi intervinguessin. L'abocador és un forat, però quan s'omple és una muntanya i té una cota, però mai saps quina és la cota. Hi ha coses que se'ns escapen, perquè té un interès econòmic brutal. Penseu que a Masquefa, a 30 cèntims per tona, arribem a ingressar més de 200.000 euros l'any. Però l'Ajuntament de Masquefa no vol rebre això, vol rebre allò que sigui just, o res si no s'ha de repartir res, perquè el que no volem són les molèsties que estan tenint el nostres veïns.
I n'heu parlat amb el municipi veí?
Amb qui hem de parlar és amb qui gestiona. Hauríem de veure qui ha de rebre les compensacions, qui té l'equipament al seu territori o qui en rep les molèsties. I, a més, s'haurien de rebre des de les administracions que en són titulars, no a través d'un privat que n'és l'operador. Estem demanant entrevista a l'Àrea Metropolitana de Barcelona des de la seva constitució. Hem fet un correu electrònic diari a la vicepresidenta, Janet Sanz, i encara no ha tingut la gentilesa d'acordar una entrevista, per a l'any vinent si convé.
Quina és la salut financera de l'Ajuntament de Masquefa?
Estem al 63% d'endeutament i paguem els proveïdors en 11 dies, però hem hagut de fer un exercici de planificació de les inversions per imposició de la llei d'estabilitat pressupostària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia