Política

Pacificar el poble i posar ordre amb pocs diners

Es desencalla el conflicte del nou edifici de l'ajuntament, nou anys després

El turisme com a font d'ingressos és una de les poques opcions de recapte

El llegat de Moisès Coromina (CiU) encapçalant durant 26 anys un govern municipal monocolor, comicis rere comicis, ha estat una herència enverinada. L'històric alcalde convergent de Castellfollit ja no va ser cap de candidatura en les eleccions passades, ni tampoc va sortir per la porta gran en deixar la cadira. L'alcalde que l'ha substituït, Miquel Reverter (ERC-AM), ha hagut de trampejar amb un pressupost intervingut condicionat per un voluminós endeutament del 140%. Quan es va presentar ja ho sabia, però ara s'ha de disculpar de no poder fer tot allò que voldria per falta de diners. Se li ha girat molta feina a posar ordre i ho ha d'assumir malgrat les dificultats econòmiques i de funcionament.

No obstant això, a ell se li podrà atribuir –si res no es capgira a darrera hora– el desencallament de l'edifici de l'ajuntament, un conflicte que s'arrossega des del 2007 i que podria estar enllestit definitivament el desembre d'aquest any, quan s'haurà complert el pla d'obres.

Reverter també podrà vantar-se d'haver engegat el procés per gestionar d'una manera integral la cinglera basàltica de Castellfollit per tal que se'n pugui frenar la degradació. Aquesta voluntat ja era en el seu programa electoral, i malgrat que el deteriorament de la penya basàltica tampoc era un fet desconegut per a ningú, dos mesos després de prendre possessió del càrrec una oportuna esllavissada inquietant li va acabar de donar la raó. El consistori està tractant en aquests moments la qüestió d'aquest símbol geològic i paisatgístic del poble –de la comarca, de la demarcació i de tot Catalunya– amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, el consorci de medi ambient i salut pública Sigma, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l'Institut Geològic de Catalunya, que estan elaborant un pla de prevenció geològica i de manteniment.

Aquest any, també s'ha materialitzat un programa de reordenació viària, diverses actuacions en aparcaments i la senyalització de carrers.

Castellfollit de la Roca és un municipi amb una superfície ínfima de 77 hectàrees que haurà d'explotar com a font d'ingressos el turisme, sostenible i familiar i naturalista... i el que calgui, potser aprofitant la seva condició de porta del parc natural, una promoció que l'alcalde Reverter té posada entre cella i cella.

les claus

Endeutament

El nou equip de govern haurà de fer miracles per enllestir les necessitats del poble de Castellfollit, que té un endeutament estimat del 140%. La imaginació serà més valuosa que mai.

Sense sòl

I la imaginació també li caldrà per intentar obtenir ingressos d'una de les poques opcions que li queden. En un municipi sense a penes sòl, el turisme s'endevina com una oportunitat.

EL CONSISTORI

Ara sembla que hi ha pau

Altres ho havien provat, però encara ningú havia aconseguit desbancar Moisès Coromina de l'alcaldia de Castellfollit. Miquer Reverter va aterrar en un Ajuntament enrarit i ho va fer amb la majoria absoluta. Potser el vot de càstig va tenir un pes definitiu. Ara sembla que hi ha pau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia