Política

La ministra de Mobilitat de Bèlgica dimiteix per les deficiències en la seguretat dels aeroports

La renúncia de Jacqueline Galant arriba després de les informacions que apunten que va ignorar informes de la CE que alertaven de “greus” mancances en aeroports com el de Brussel·les

La policia deté tres homes que amenaçaven d'immolar-se en un hotel de la capital belga

La ministra de Mobilitat de Bèlgica, Jacqueline Galant, ha dimitit aquest divendres arran de les crítiques a la seva gestió de les errades de seguretat als aeroports del país. Galant havia assegurat que no coneixia un informe de la Comissió Europea (CE) del 2015 que alertava el seu departament d'aquestes deficiències.

En una compareixença pública, galant ha justificat que “ja no podia treballar amb serenitat”. “És l'interès ciutadà el que prima, i si això impliqui que renunciï al meu mandat, ho faig”, ha afirmat.

La seva renúncia ja ha estat acceptada pel primer ministre, el liberal Charles Michel, i pel rei Felip de Bèlgica.

El diari Le Soir ha avançat que ha estat el mateix Michel qui durant una trobada bilateral ha exigit a la ministra que dimiteixi al considerar “inacceptable” que no comuniqués al Parlament les mancances a les quals feien referència els informes de la CE.

El cap del govern ha confirmat en una roda de premsa que la dimissió de Galant respon als “documents publicats per la premsa que certifiquen que [Galant] havia tingut accés als informes de la CE sobre seguretat aèria”.

L'executiu comunitari alertava en dos informes de 2011 i de juny 2015 de “greus deficiències” en el control de seguretat dels aeroports belgues, entre ells el de Brussel·les-Zaventem, que el passat 22 de març va ser objecte d'un atemptat.

El portaveu de la comissió de Transports, Jakub Adamowicz, ha explicat que aquests informes s'elaboren a partir de les deficiències que els agents europeus detecten durant controls no anunciats a la xarxa d'aproximadament 800 aeroports comunitaris. Uns 110 agents visiten aeroports de la UE per determinar si les mesures de seguretat funcionen en la pràctica i si hi ha deficiències s'aplica un mecanisme de rectificació en virtut del qual les autoritats nacionals i aeroportuàries han de corregir la situació en una data límit establerta.

A Bèlgica s'han realitzat 14 inspeccions d'aquest tipus entre 2004 i 2014, incloses algunes de seguiment. En un primer moment, tant Galant com Michel van afirmar que el ministeri no va tenir accés als informes. Però diversos diaris belgues han publicat documents que proven que Galant sí que era conscient de les deficiències advertides des de la CE i que fins i tot havia assistit a les reunions on es van tractar aquests informes.

Detinguts tres homes que amenaçaven immolar-se

La policia belga ha detingut aquest divendres tres homes que han amenaçat d'immolar-se a l'hotel Alberg Austríac de Brussel·les, situat prop de l'estació de Midi, segons ha informat la Fiscalia de la capital belga.

Els artificiers del Servei de Retirada i Destrucció d'Explosius del ministeri de Defensa desplaçats al lloc no han trobat, però, cap rastre d'explosius a l'hotel, segons han informat diversos mitjans locals.

Els tres homes, que semblaven estar sota la influència de l'alcohol i drogues, han estat detinguts per la policia per interrogar-los, segons ha confirmat la portaveu de la Fiscalia de Brussel·les, Ine Van Wymersch. Cap persona no ha resultat ferida en el marc de l'operació policial.

El trànsit de trens ha estat paralitzat temporalment entre les 12.25 i les 12.50 hores.

Un programari de l'FBI permet identificar Abrini

Un programari informàtic de reconeixement facial de l'Oficina Federal d'Investigació dels Estats Units (FBI) va permetre la identificació de Mohammad Abrini com l'“home del barret” , el tercer terrorista que va participar en els atemptats contra l'Aeroport de Brussel·les el 22 de març, segons ha informat el diari belga L'Echo.

Abrini va ser detingut divendres passat, tot i que la Fiscalia Federal belga va deixar clar que no estava en condicions de verificar encara si es tractava del tercer home que apareixia a les imatges captades per les càmeres de seguretat de l'aeroport de Zaventem amb un barret. Aquest extrem no es va confirmar fins l'endemà d'acord amb resultats de “diversos” experts i també pel fet que el mateix detingut va reconèixer “la seva presència durant els fets”.

Segons el rotatiu belga, Abrini va ser identificat gràcies al programari Next Gen Identification System (NGIS) de reconeixement facial del FBI desenvolupat per l'empresa Morpho Trust tenint en compte que no va ser possible utilitzar proves d'ADN o les seves empremtes digitals, els mètodes més fiables d'identificació.

La Casa Blanca ja havia anunciat que enviaria a Brussel·les un equip d'experts en investigació per ajudar en les indagacions dels atemptats de Brussel·les, en què també van morir diversos ciutadans nord-americans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs