Política

Montoto: “El més important és la derrota ideològica del gihadisme”

L'especialista en seguretat i terrorisme adverteix en una entrevista a ‘L'Illa de Robinson' que els gihadistes busquen“allargar l'eco del terror” quan més “millor”

L'expert apunta que es tracta d'un “fenomen transversal”

El gihadisme ha tornat a atacar, i ho ha fet al cor de Europa. Els atemptats, que s'han portat la vida de 31 persones i deixat 270 ferits, ha colpit, per darrera vegada, la societat occidental. El gihadisme “és un fenomen en expansió”, ja que sorgeixen nous grups que “creixen”, amb més atemptats i més persones “que van als escenaris de conflicte sigui Siria, Iraq o el Caucas”, ha explicat Jofre Montoto, expert en seguretat i terrorisme gihadista, a L'Illa de Robinson d' El Punt Avui Televisió .

Montoto ha apuntat que és molt important el simbolisme per al fenomen. “L'atac contra les torres bessones o el Pentàgon” en són exemples, de la mateixa forma que ho són el metro de Madrid, la Sala Bataclán de París, el metro de Brussel·les, a prop del Parlament Europeu, o Charlie Hebdo, que “és un atac contra la llibertat d'expressió”. Com “més puguin allargar l'eco del terror, millor per a ells” apunta Montoto, “per tant atemptaran quan puguin i de forma simbòlica ”.

Els últims atemptats a Europa per part d'Estat Islàmic (EI) els han perpetrat ciutadans europeus. L'atractiu que suposa per a alguns joves és evident, i la propaganda del grup gihadista és efectiva en aquest sentit. “El gihadisme no només hi ha desesperats, la cèl·lula de l'11S eren arquitectes i enginyers”, així que el fenomen és “transversal”. El gihadisme s'ha d'entendre com “una ideologia que representa un nacionalisme religiós, supremacista, amb l'exaltació d'una determinada identitat i això, malauradament, també acostuma a tenir un cert èxit”, assenyala Montoto , “sobretot en èpoques de crisi de valors”.

La pregunta, encara sense resposta ni acció, que ronda pel cap dels europeus és què fer i com combatre el gihadisme. “Allà on hi hagi una guerrilla constituïda, l'única forma de combatre-la és militarment”. En l'àmbit europeu la informació i la intel·ligència és fonamental, “però també és cert que el treball policial de detecció és importantíssim també”. Sobretot “la policia de barri” que, “ben formada pot detectar tota una sèrie de canvis conductuals en diferents grups”. Però el més important, subratlla Montoto, “és la derrota ideològica del gihadisme”, perquè “si no aconseguim que no hi hagi gent que se sumi a les files de les organitzacions gihadistes, és un combat que no guanyarem mai ”.

Per veure l'entrevista sencera, cliqueu aquí .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona