Política

La nova direcció general de Muntanya tensa CDC i ERC

La creació de la nova direcció territorial amenaça amb crear duplicitats amb la delegació del govern al Pirineu, en mans d'ERC

El nou director és l'exdelegat al Pirineu, Albert Alins, de CDC

Els alcaldes del Pirineu tenen ara dos telèfons als quals trucar quan vulguin contactar amb la Generalitat: en un els pot respondre la delegada al Pirineu, d'ERC, i a l'altre el director general de Muntanya, de CDC. Això passa des de la recent creació d'aquesta nova direcció general, adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat. La setmana passada es va saber qui hi haurà al capdavant d'aquesta nova direcció: Albert Alins, exalcalde del Pont de Suert, de CDC, i delegat de la Generalitat al Pirineu fins al mes de gener passat.

Alins va ser substituït per Rosa Amorós, exdiputada d'ERC al Parlament, quan es va formar el nou govern de JxSí. La nova delegada del govern al Pirineu ha arrencat la seva tasca en precari, sense delegats territorials. Des de la legislatura passada, els delegats d'Ensenyament, Cultura i les altres àrees es troben a Lleida, amb la delegació de Ponent. Anteriorment, la delegació del Pirineu tenia vuit delegats territorials. Ara, cap, llevat dels que comparteix amb Lleida. La creació de la nova direcció general de Muntanya és vista ara com un nou pas enrere per a la delegació pirinenca, ja que algunes funcions que exerceix podrien entrar en conflicte amb les de la direcció general creada des del Departament de Territori.

La possible duplicitat de les dues institucions ha creat tensions entre ERC i CDC al Pirineu. El fet que la direcció general hagi recaigut en l'antic delegat, de CDC, ha creat encara més suspicàcies entre els republicans, que hi veuen com una maniobra perquè Convergència mantingui poder territorial a les comarques pirinenques.

Des de Convergència, en canvi, sostenen que es tracta d'una direcció general necessària i amb competències prou diferenciades per no interferir en les tasques “representatives” que té la delegació del govern al Pirineu. Els convergents reivindiquen que ja va existir una direcció general de Muntanya en el passat i que la direcció només treballarà en aspectes concrets de la conselleria de Territori.

En el decret de creació de la nova direcció general s'assenyala que entre les seves funcions hi figuren elaborar disposicions de caràcter general relatives a la muntanya que assegurin la integració d'una visió interdepartamental; fer el seguiment i l'avaluació de l'impacte que es derivi de les diferents polítiques sectorials, l'assessorament en els processos normatius, de planificació i programació del govern per garantir que es tenen en compte les especificitats dels territoris de muntanya, la coordinació de les actuacions de les diferents administracions públiques en aquesta matèria i la participació en diferents comissions transversals.

Les funcions de les delegacions del govern al territori són les de representació, informació, coordinació i feines de règim interior, així com el seguiment de l'execució de plans i programes interdepartamentals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’‘ordre mordassa’ durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegura que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona