Política

Societat

L'Empordà vetlla pels morts

La Bisbal, Pals i Parlavà preparen modificacions en les seves instal·lacions funeràries per als pròxims mesos

La capital inverteix 178.000 euros per adaptar els accessos al cementiri, on es preveu ubicar el nou tanatori

Tenir endreçat l'espai vital quotidià integra i acomoda el ciutadà al seu entorn urbà. Per això, els gestors locals, aquells que triem perquè ens facin la vida més fàcil, no dubten a invertir diners en la mobilitat urbana i, per això mateix, tenen els carrers de les poblacions que presideixen tan ben asfaltats com els és possible. Tenir un entorn endreçat contribueix a la felicitat del ciutadà i l'ajuda a percebre amb facilitat inconscient que hi ha qui vetlla pels seus interessos. Els gestors municipals, però, també han de dedicar esforços a allò que hi ha més enllà de l'entorn vital, i una de les necessitats prioritàries dels votants són els cementiris, llocs on l'imaginari situa l'enlairament cap al més enllà. Els cementiris, punt final de tot, són instal·lacions que necessiten tanta renovació i reforma com l'asfalt dels nostres pobles. Al Baix Empordà, ara són diversos els ajuntaments que vetllen per fer reformes i adequacions en uns espais que han estat massa anys oblidats.

A la Bisbal, la voluntat de trobar una ubicació millor per al futur tanatori, ara al carrer Marquès de Cruïlles, fa que es replantegin la distribució dels accessos al cementiri, situat a tocar del nucli de Fonteta, on precisament es preveu fer el nou tanatori, una instal·lació considerada prioritària. Amb l'objectiu de millorar l'accessibilitat al mateix cementiri i als nous serveis que es preveuen en l'àrea d'equipaments, es proposa, per una banda, el desviament d'un tram del camí existent que passa per la part posterior del cementiri i, per l'altra, la prolongació del camí d'accés a la façana principal del cementiri. El primer es farà donant continuïtat als itineraris existents i a la xarxa de camins públics. Permetrà, així, accedir a la part posterior de l'equipament ampliat i evitarà el pas a través de les instal·lacions del mas Pere Pau. Les seves característiques seguiran les dels trams del camí ja existent més al nord.

El segon camí, que dóna continuïtat a l'actual accés al cementiri, serà l'accés principal als nous serveis que s'hi preveuen i serà pavimentat. Els dos camins es trobaran a l'extrem sud de l'àmbit d'actuació, envoltaran completament la nova àrea d'equipaments i mantindran la continuïtat amb la resta dels camins existents. L'alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, explica que aquest nou accés servirà per anar preparant l'espai on s'ubicarà, com ja preveu el POUM, el tanatori, una infraestructura que figura en la llista de necessitats del municipi. Els nous accessos tindran un cost de 178.000 euros, 85.000 dels quals provenen d'una subvenció del Puosc de la Diputació i els 93.000 restants, de fons propis de l'Ajuntament. Les obres estan en procés de posada a licitació i començaran a l'inici de la primavera. La durada dels treballs serà de cinc mesos.

A Parlavà, el cementiri està quedant sense nínxols i l'Ajuntament s'ha plantejat ampliar-lo. “Cada casa tenia els seus nínxols familiars
i, a poc a poc, s'han anat esgotant.
Ja era imprescindible ampliar l'espai”, explicava l'alcalde, Quim Sabrià. Aquestes obres, que previsiblement s'executaran en els pròxims mesos, estaran finançades a través del Puosc, i es calcula un cost de 84.979 euros, que un cop adjudicat serà inferior.

A Pals, les modificacions plantejades en la reforma que l'Ajuntament té en fase de posada a licitació afecten la impermeabilització de coberts i serviran per reparar nínxols vells, en especial de la façana oest. També hi ha parterres que seran inclosos
en aquesta reforma, que, segons assenyalava l'alcaldessa de Pals, Sílvia Monar, era “imprescindible”. “Fa molts anys que no s'hi feia res i necessitava com a mínim aquesta actuació d'urgència.” Les obres començaran en les pròximes setmanes i s'allargaran uns tres mesos. El percentatge del total subvencionat a través del Puosc és d'un 80% del cost calculat abans de la posada a licitació, que és de 74.932 euros.

93.000
euros
destina l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà a fer els accessos nous al cementiri. A banda de la inversió provinent de les arques municipals, també s'hi destinaran 85.000 euros de subvenció del pla únic d'obres i serveis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona