Política

Les entitats donen per acabada la seva mediació però veuen “un fil d'esperança”

Sánchez explica que els partits independentistes no s'han posat d'acord amb cap des dos escenaris que els han plantejat

El president de l'ANC emplaça Junts pel Sí i la CUP a fer un últim esforç

La cimera entre Junts pel Sí, la CUP i les entitats sobiranistes celebrada aquest divendres a la tarda a la seu de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha acabat sense acord quan queden menys de 72 hores per a la dissolució automàtica del Parlament.

Després de la reunió, que ha durat uns tres quarts d'hora de reunió, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha comparegut en roda de premsa per informar del resultat de la trobada, l'última que s'ha celebrat amb la mediació de les entitats. Ha explicat que les formacions “no han arribat a un acord” ni han acceptat cap dels dos “escenaris” plantejats per l'ANC, Òmnium Cultural i l'Assemblea de Municipis per la Independència (AMI) per mirar de desencallar la investidura i formar govern.

En aquest sentit, ha reconegut que l'entesa és “difícil” i s'està més a prop de noves eleccions que d'un acord. Això no obstant, ha assenyalat que les reunions ha servit per “recuperar el diàleg” i s'ha declarat “esperançat”. “El clima de diàleg no només ha existit sinó que existeix. Creiem que encara hi ha marge”, ha dit.

Sánchez ha dit que amb la reunió d'avui les entitats s'aparten i posen fi a la “tasca de mediació”. “No en sortim plenament satisfets perquè no hi ha acord, però creiem que el diàleg existeix i hi ha un fil d'esperança”, ha valorat. Segons ell, pertoca ara als grup “concretar-ho”, fer “l'últim esforç”.

El líder de l'ANC ha matisat que queda oberta una “línia de diàleg” però tampoc s'atreviria a afirmar que “segueixen negociant”. “Seria tant com dir que hi ha un escenari probable d'acord i no és cert”, ha dit.

Assemblea de càrrecs electes o primàries

Sánchez ha detallat els dos “escenaris” que les entitats han posat damunt la taula. Cap de les dues propostes ha aconseguit satisfer a les dues parts.

El primer era convocar una assemblea de càrrecs electes (amb la presència d'alcaldes, regidors, diputats al Parlament i a les Corts Generals) perquè valorés qui havia d'ocupar el càrrec de la presidència de la Generalitat. Posteriorment el Parlament de Catalunya validaria el candidat escollit amb la majoria suficient. Segons el líder de l'ANC, amb aquesta proposta es “posa en valor l'assemblea de càrrecs electes prevista en el full de ruta” i “dóna terreny de joc al món local, regidors i alcaldes, que han tingut un paper molt important en el procés”.

El segon escenari era fer “una consulta, equivalent a unes primàries”. Mas seria investit aquest diumenge de manera temporal i en un termini de tres mesos es faria un procés participatiu perquè siguin els ciutadans qui elegeixin el nom definitiu.

Sánchez ha indicat que la CUP acceptava la proposta de primàries, “amb alguns matisos” –que Mas no es pogués presentar a les “primàries”-, i Junts pel Sí “preferia” la de l'assemblea de càrrecs electes. “En aquests moments no hi ha un escenari concret, però hi ha la consciència que el temps s'esgota”, ha afirmat.

“Avui hem constatat que algunes diferències s'havien escurçat, però no s'acceptava cap dels dos escenaris”, ha dit. “Les nostres propostes no tenen recorregut. Ara els partits hauran de tancar un acord o reconèixer que no han estat capaços”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ