Política

Primera fase del procés constituent en 18 mesos

La CUP admet que JxSí ha incorporat bona part de les seves propostes en la ruta cap a la independència

És un període d'informació, debat i noves lleis

La CUP va admetre ahir que és precisament en el desenvolupament del procés constituent cap a la república catalana on el document de JxSi incorporat bona part de les propostes de l'esquerra independentista. Un factor gens menyspreable si es té en compte que dins de la organització política de la CUP hi ha un ampli sector que prioritza l'inici del procés constituent cap a un nou estat, malgrat que aquesta decisió impliqui investir Artur Mas. Aquesta part del document podria ser molt ben valorada per aquest col·lectiu a l'hora de decidir el seu vot.

El document de Junts per Sí detalla com el procés constituent tindrà una primera fase de 18 mesos que s'iniciaria amb la investidura del president i finalitzaria amb la declaració de la independència. Aquest període es caracteritzaria pel debat ciutadà, la creació d'una comissió de treball a la cambra catalana i la redacció de dues lleis noves per a l'etapa de transició. Durant els dos primers mesos es portaria terme una campanya pedagògica, enfocada a explicar què és una constitució i els principals punts que permetin iniciar el debat, i es constituiria la comissió del procés constituent amb diputats i membres del govern. Aquest ens serà l'encarregat de gestionar el full de ruta del procés i fixar-ne els calendaris. És en aquesta primera fase on també es començaran a desenvolupar les dues principals lleis del procés; la de transitorietat jurídica i la del procés constituent. Segons el documents, aquestes dues noves lleis haurien de ser aprovades immediatament després de la declaració d'independència.

Aquesta primera fase de 18 mesos és bàsicament una etapa preparatòria que donarà peu a la segona fase, la més principal del procés.

Nova constitució

Es desenvoluparia entre sis i dotze mesos i inclouria, per ordre cronològic, unes eleccions constituents, la configuració d'una assemblea amb els representants escollits pel poble en els comicis, la redacció de la constitució per part dels assemblearis i l'aprovació del text en referèndum. Un cop es ratifiqui el document de drets i deures quedarà configurada la república catalana i es convocaran les primeres eleccions ordinàries d'un nou cicle històric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra europa

Rússia llança una ofensiva sobre la regió de Khàrkiv que obliga a evacuar diverses localitats

barcelona
tribunals

Petició de nul·litat d’actuacions en el cas dels CDR acusats de terrorisme

barcelona
política

Vergés fa una darrera crida “a mobilitzar el vot al president Puigdemont”

amer
Política

Puigdemont critica que es pugui investigar els mossos que el protegeixen a Argelers

barcelona

El cap de llista del Partit Verd europeu dona suport a Eloi Badia

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit d’Israel encercla amb tancs l’est de Rafah

barcelona
Política

Enric Auquer, Ana Polo, Alguer Miquel, Ginestà i 150 més suports a la CUP

barcelona
Unió Europea

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui