Política

País Valencià

‘Sorpasso' de Compromís al País Valencià

La coalició amb Podem permet als econacionalistes superar el PSPV

Els valencians tindran grup parlamentari

El País Valencià ha tornat a viure una nit electoral històrica. Després del 24 de maig passat, en què els valencians van donar un cop de porta a vint anys d'hegemonia del PP, ahir els electors van situar els socialistes de Ximo Puig com a tercera força a les urnes. Un autèntic sorpasso de la coalició Compromís-Podem-És el Moment, que amb 9 escons se situa com la segona opció a les tres demarcacions valencianes. Per avant el PP, que es deixa també nou diputats respecte dels aconseguits en els comicis del 2011. De la seua banda, Ciutadans obté cinc diputats, entre els quals l'exparlamentari d'UPyD Toni Cantó, número dos de València.

Però on l'alegria es desbordava era al cor de la capital, a la plaça del Pilar, on la coalició encapçalada per Joan Baldoví –el diputat de Compromís al Congrés en l'última legislatura– celebrava el segon lloc –sisè a tot l'àmbit estatal– com una autèntica victòria. I és que la coalició, que durant la campanya s'ha visualitzat principalment i mediàticament amb el tàndem Mónica Oltra i Pablo Iglesias, es converteix a partir d'ara en la principal força de l'esquerra al País Valencià. I no sols això, s'ha aconseguit l'objectiu principal: tenir un grup parlamentari propi. La coalició compleix els requisits exigits per la llei, ja que sobrepassa els cinc escons mínims i supera el 15% en cadascuna de les demarcacions on s'ha presentat.

“S'ha acabat el temps de corró. És el temps del diàleg. Els valencians tindran una veu pròpia”, va dir, molt emocionada, Oltra, que agraïa als simpatitzants i militants “el millor regal” que li podien fer pel seu “natalici”. Un canvi que no condicionarà gens el govern de la Generalitat, en mans de PSPV i Compromís fruit del Pacte del Botànic –del qual forma part també Podem–. “No canviarà res. I nosaltres felicitem els nostres companys de govern”, va dir Ximo Puig, el president de la Generalitat, que confessava que no se sentia “satisfet” amb els resultats de la seua formació (7 diputats contra els 10 aconseguits el 2011). Això no obstant, va emmarcar les dades en un context de canvi estatal i va argumentar que els resultats havien estat prou semblants als dels comicis autonòmics.

LA XIFRA

9
diputats
representaran al Congrés els electors valencians que ha optat per Compromís-Podem.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ