Política

Remuntada de Podem, que es converteix en la tercera força

Iglesias proclama que Catalunya és una nació i ha de tenir un encaix constitucional diferent

Diu que cal abordar ja la reforma de la Constitució perquè els ciutadans tornin a confiar en el govern

Remuntada de Podem, que es converteix en la tercera força política amb el 20,6% dels vots i 69 escons amb gairebé el 100% dels vots escrutats. Els que pronosticaven un desinflament del partit de Pablo Iglesias es van equivocar, com també ho van fer les enquestes. La formació emergent, que es va fundar el gener del 2014 per trencar el bipartidisme entre el PP i el PSOE i que es va convertir en la sorpresa de la nit de les europees, va capgirar les enquestes i va superar C's, partit al qual tots els sondejos donaven el tercer lloc. Un cop més s'ha complert la norma no escrita que qui guanya a Catalunya (on es presentava dins la coalició En Comú Podem) té molta feina feta en unes eleccions generals, i la formació d'Iglesias va ser la gran triomfadora de la nit electoral en convertir-se en la tercera força política a l'Estat en nombre d'escons, darrere del PP (28,7% dels vots i 122 escons) i del PSOE (22,1% de les paperetes i 91 diputats). Els de Podem trepitgen els talons dels socialistes, formació a la qual han desplaçat a la tercera força política en la majoria de territoris, excepte a Andalusia.

La clau dels bons resultat del partit dels “sí que es pot” radica en les seves aliances territorials. Els acords per concórrer en les coalicions En Comú Podem a Catalunya; Compromís.Podem-És el Moment al País Valencià; i En Marea a Galícia han estat claus per a la formació de Pablos Iglesias. Conscient d'això, Iglesias va deixar clar que el tema territorial és un punt sensible. Després d'afirmar que els resultats inauguraven una nova etapa política a l'Estat espanyol, en ser la primera força política a Catalunya i el País Basc, i la segona en territoris com ara Madrid, les Illes, el País Valencià i Galícia,va deixar clar quin era el preu del seu suport. Iglesias va considerar inajornable abordar canvis constitucionals.

“És el primer de tot abans de parlar de res”, va advertir Iglesias, i tot seguit va declarar que per a Podem “Catalunya és una nació, i per a nosaltres Catalunya ha de tenir un encaix constitucional diferent”, va prometre el candidat de Podem. Iglesias va assenyalar que “cada cop que hi ha eleccions les forces del canvi avancen”, i es va vantar que la seva formació sigui l'única capaç de “liderar un nou acord territorial”. Aquest acord forma part del preu del seu suport juntament amb el blindatge constitucional de drets socials, amb especial menció a la necessitat d'assegurar el dret a un habitatge digne i a una sanitat pública, i contra l'incompliment de programes. Iglesias va considerar necessari reformar la Constitució perquè els ciutadans tornin a confiar en el govern.

Per la seva banda, el secretari polític de Podem i director de campanya, Íñigo Errejón, va afirmar: “Espanya ha canviat, és una altra.” Ho va dir des del Teatre Goya de Madrid, on els de Podem seguien la nit electoral en espera de la compareixença de Pablo Iglesias.

Errejón va qualificar de “magnífics” els resultats i va dir que, segons la seva opinió, la remuntada protagonitzada per la seva formació s'estudiarà en la història política d'Espanya. “Ja ningú té cap dubte que s'ha girat full al nostre país”, va dir Errejón, que va afegir: “Som a les portes d'una nova transició, s'ha acabat el bipartidisme, el tornisme polític; Espanya és una altra”, va insistir el secretari polític de la formació emergent.

LES FRASES

Catalunya és una nació, ha de tenir un encaix constitucional diferent
Som l'única formació d'àmbit estatal capaç de liderar la necessitat d'un acord territorial que respecti la plurinacionalitat
Nosaltres som favorables que se celebri un referèndum
Pablo Iglesias
líder de podem i candidat d'aquesta formació a la presidència del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Alemanya

Creix la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA
índia

L’oposició índia celebra com un triomf la llibertat sota fiança d’un líder detingut

barcelona
Guerra a Gaza

Tanquen la seu de l’Unrwa a Jerusalem Est després de dos atacs seguits

Barcelona

La CUP defensa fer fora “les forces d’ocupació” de Sant Climent Sescebes

SANT CLIMENT SESCEBES
Nacions Unides

Una aclaparadora majoria de l’Assemblea General demana la integració plena de Palestina a l’ONU

Barcelona
GIRONA

Veray demana el vot als indecisos per evitar una govern independentista

GIRONA