Política

Puig: “És indignant que Montoro vinga a donar-nos el FLA com si foren les estrenes de Nadal”

El president de la Generalitat Valenciana qualifica d'“electoralista” la visita que el ministre d'Hisenda fa hui a València coincidint amb l'arribada dels 1.471 milions d'euros pendents des de juny

L'acusa de “deslleialtat institucional continuada” i exigeix la condonació del deute històric

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat aquest dimecres que és “indignant” que el ministre d'Hisenda i Administracions Publiques, Cristóbal Montoro, visite hui València per a anunciar el pagament del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) per a “donar-nos una almoina o com si foren les estrenes de Nadal” quan és “diner de tots els valencians que hauria d'estar ací des de juny”.

Per això, en una compareixença en el Palau de la Generalitat al costat del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha criticat aquesta “visita electoralista” de Montoro que suposa una “deslleialtat institucional continuada”.

Així mateix, li ha exigit que aprofite la seua estada per a anunciar la condonació dels 16.000 milions de deute històric que s'han aconseguit per l'“infrafinançament” al qual ha sotmés al País Valencià.

En aqueix sentit, Puig ha confirmat que no ha rebut cap comunicació del ministre anunciant la seua visita i sobre aquest tema ha rebatut que encara que estiguem en un període electoral s'ha de “preservar” el respecte institucional a la presidència de la Generalitat, que representa a tots els valencians, “l'ocupe el partit que l'ocupe” perquè una actuació en “benefici propi acaba deteriorant la democràcia”.

En aqueix sentit, ha al·legat que per a Montoro “no és suficient” amb aquests últims quatre anys de “sistemàtiques ofenses” als valencians sinó que “fins a l'últim dia, ja en temps de descompte” en confirmar el FLA en Delegació de Govern segueix “ofenent i faltant al respecte a la Generalitat valenciana” que és “faltar al respecte als valencians”.

Sobre aquest tema, ha incidit que el FLA és “per a la Comunitat Valenciana per als proveïdors de la Comunitat Valenciana als quals el govern d'Espanya no els dóna el que és seu”. “Ací no ve a donar res, ací ve simplement a pagar una part del finançament que ens correspon i no ens el transfereix finalment en el temps i forma que ha dissenyat ell i el seu govern”. A més, ha aclarit que el que està donant és un crèdit als valencians que, pel que sembla, l'any que ve “es diu que no serà de tipus zero sinó que s'haurà de pagar ja interessos”.

Per això, ha recalcat que es tracta d“una visita electoralista” que s'emmarca en “una deslleialtat institucional continuada” i que “no atén als requeriments reals de la societat valenciana”. De fet, ha recordat que el PP ha vingut al País Valencià com si fóra “el seu corral posterior” celebrant actes electorals en l'Àgora o en Fira València que “no pagava”. “Però açò ja s'ha acabat”, ha sentenciat.

Pagament IRPF

Així mateix, li ha retret que urgisca ara a la Generalitat al pagament de 50 dels 500 milions per l'impagament de l'IRPF dels funcionaris de l'anterior Consell de Fabra “com si no sabera que aquest desastre de la gestió de les finances de la Comunitat Valenciana és responsabilitat compartida pel PP de la Comunitat Valenciana i d'Espanya””.

Així, ha demanat a Juan Carlos Moragues –exconseller d'Hisenda i actual delegat de Govern– que explique aquesta situació. Sobre aquest tema, ha criticat l'actitud “absolutament insolvent” de l'anterior Consell d'Alberto Fabra en quedar-se amb l'IRPF dels funcionaris, la qual cosa en el camp empresarial seria “un delicte”.

Puig així mateix ha explicat aquests 1.471 milions d'euros del*FLA es van a prioritzar, com ha estant fent fins ara, per a atendre a despeses socials d'aquelles persones amb “més dificultats”, així com per a atendre al pagament a proveïdors.

Recurs al TC

D'altra banda, ha informat que el recurs d'inconstitucionalitat a la Llei de Pressupostos de l'Estat “ja està armat” des del punt de vista legal, però que en aquests moments Advocacia de la Generalitat està desenvolupant “els treballs de caràcter econòmic” per a reunir les proves testificals i donar-li així “la màxima contundència”. Puig ha explicat que el seu govern no planteja aquesta qüestió de “manera electoralista” i que la seua posició es mantindrà “guanye qui guanye les pròximes eleccions”, ja que es pretén que servisca de “detonant” per a fer visible “l'enorme asimetria” que existeix entre les despeses i ingressos del País Valencià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia