Política

Sánchez, Batet i Chacón obren la precampanya espanyola

Iceta diu que “s'ha acabat la resistència” i que “comença l'ofensiva” per guanyar les eleccions estatals del 20 de desembre

Sánchez promet que el PSC tornarà a ser majoritari a Catalunya

El candidat del PSOE a La Moncloa, Pedro Sánchez, va obrir ahir la precampanya electoral del 20 de desembre davant de la plana major del PSC acompanyat per la recentment escollida número dos al Congrés, la socialista catalana Meritxell Batet; la candidata per Barcelona, Carme Chacón, i el líder català, Miquel Iceta.

Pedro Sánchez, el cambio que une” serà el lema de campanya. “S'ha acabat la resistència. Comença l'ofensiva. Ens hi va la pell, la vida i la solució a l'encaix de Catalunya a Espanya”, va ser la crida més aplaudida del primer secretari del PSC després que el partit aconseguís mantenir el 27-S un espai electoral més ampli del que auguraven tots els pronòstics per a la reforma federal.

Sánchez li responia recordant que el PSC va néixer per ser un partit majoritari a Catalunya: “Ho farem perquè el més important és que aquells que volien trencar el socialisme català no ho han aconseguit. El futur de Catalunya no pot passar per Mas.” El líder del PSOE es va comprometre a renovar el pacte constitucional, no només per reconèixer la “singularitat” de Catalunya, sinó perquè, recorda, no es pot millorar la participació i la representativitat dels ciutadans ni blindar els drets socials sense reformar la Constitució.

Sánchez va ironitzar sobre la manera d'abordar el problema de Catalunya que havia anunciat la vigília el president Rajoy en l'entrevista en què va fixar el 20-D com la data electoral: “Va dir que ho faria sense ansietat i amb finor, i fa quatre anys que governa i és una màquina de fer independentistes.”

La candidata socialista per Barcelona a les espanyoles, Carme Chacón, va defensar que el PSC-PSOE és l'únic partit que té una proposta per al problema polític entre Catalunya i Espanya i que la reforma federal “no és una reforma per a les properes eleccions, sinó per a les properes generacions”.

L'exministra va tornar a acusar el PP de “sembrar odi” cap a Catalunya, un dels missatges que ben segur que repetirà al llarg de la campanya. Chacón defensa que el dia 20 de desembre els catalans hauran de respondre amb el seu vot a dues preguntes: qui sabrà aprofitar millor l'oportunitat de la recuperació econòmica i qui sabrà unir allò que “el sobiranisme català ha trencat”.

Meritxell Batet va defensar que el PSC ha resistit al 27-S contra pronòstic “perquè és un projecte més clar i més compartit que mai amb el PSOE”. “Estem en la millor posició per liderar la nova etapa de la política del diàleg, la negociació i el pacte.”

LES FRASES

Comença l'ofensiva. Ens hi va la pell, la vida i la solució a l'encaix de Catalunya a Espanya
Miquel Iceta
primer secretari del PSC
El més important és que aquells que volien trencar el socialisme català no ho han aconseguit
Pedro Sánchez
presidenciable del psoe
La federal no és una reforma per a les properes eleccions, sinó per a les properes generacions
Carme Chacón
candidata del psc al 20-d

Suport del vicecanceller alemany a la reforma

Per la seva banda, el vicecanceller i president del partit socialdemòcrata alemany (SPD), Sigmar Gabriel, en una visita ahir a la fàbrica Siemens de Tres Cantos (Madrid) va donar suport a una reforma constitucional a Espanya, país que desitjaria que continués sent com el que coneix, tot i assegurar que no volia entrar en la qüestió de Catalunya. Sí que va recordar que Baviera, després de la Segona Guerra Mundial, no volia formar part de la República Federal Alemanya i, en canvi, ara “estan contents” de formar part del país, informava Efe. Pedro Sánchez recordava a Barcelona que la Constitució alemanya s'ha reformat 64 vegades.

D'altra banda, Miquel Iceta també va voler fer ahir una referència a la política catalana i va advertir Artur Mas que volia una majoria de vots per avalar la independència de Catalunya i no té ni una majoria parlamentària per ser president: “Un país partit per la meitat no té futur i Junts pel Sí triga massa a reconèixer-ho. Necessitem un bon govern transversal i no una subhasta de la presidència de la Generalitat”, va criticar Iceta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ