Política

L'independentisme creix en vots a l'àrea metropolitana

Junts pel Sí i la CUP sumen 77.808 vots més que el 2012 en els 36 municipis de l'entorn de Barcelona, on el PSC perd fins a dotze feus

El PP s'ensorra i és l'única de les formacions que perd electors

Els resultats d'aquests comicis han demostrat que la mobilització de l'independentisme no havia tocat sostre com reiteradament han anat assegurant els partits unionistes en els darrers anys. La mobilització de l'electorat ha servit precisament per fer créixer l'opció sobiranista en territoris tradicionalment hostils. És el cas d'alguns dels 36 municipis que configuren l'àrea metropolitana de Barcelona (AMB), on ens aquests comicis s'ha vist un increment global de 77.808 vots de les opcions sobiranistes de Junts pel Sí i la CUP respecte als comicis del 2012.

Tot i que la coalició ha obtingut 542.112 vots, uns 15.730 menys que fa tres anys, quan es van presentar per separat i van obtenir 379.656 vots CiU i 178.186 ERC, s'ha de tenir en compte que també hi estaven comptabilitzats els que provenien d'UDC. El partit democristià, que s'ha presentat per primer cop en solitari en aquestes eleccions, ha obtingut 44.591 vots a l'àrea metropolitana i, per tant, si es descompten dels resultats de CiU del 2012 ens trobem que Junts per Sí hauria guanyat 28.861 votants nous en els comicis del 2015.

Si a aquesta xifra hi afegim els 93.538 vots de més que també ha obtingut la CUP en aquests municipis respecte als 51.602 que va obtenir el 2012, arribant a ser segona força en poblacions com Tiana, tenim que les opcions independentistes han aconseguit fins a 122.399 nous votants a l'AMB, amb un total de 687.252 vots –542.112 de Junts pel Sí aposta per la CUP– del total d'1,7 milions de persones que van anar a votar, 188.000 més que el 2012.

Junts pel Sí ha estat la força més votada a 22 dels 36 municipis i, tot i perdre Castelldefels i Gavà, on han passat a guanyar Ciutadans (C's), ha aconseguir imposar-se a Badalona o Sant Joan Despí, deixant fora el PSC. La coalició independentista ha mantingut els feus de Barcelona, Begues, Castellbisbal, Cerdanyola, Cervelló, Corbera, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Polinyà, la Palma de Cervelló, el Papiol, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Tiana i Torrelles de Llobregat.

L'altre gran beneficiat de la major participació en aquests comicis ha estat C's, que ha passat de 148.059 vots a 353.491, i ha passat de ser la cinquena força a ser la segona. El PP d'Albiol ha estat l'únic que ha perdut vots, fins a 55.631, que presumiblement han anat a parar al partit d'Arrimadas, que ha modernitzat el discurs i no té tantes motxilles de casos de corrupció. C's s'ha imposat en onze municipis, la majoria on el PSC s'havia imposat el 2012, com ara l'Hospitalet, Barberà del Vallès, Esplugues, el Prat de Llobregat, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat o Viladecans.

Els socialistes, tot i perdre dotze dels municipis on es van imposar el 2012, aconsegueixen no només mantenir el nombre de vots, sinó que n'augmenten 1.338 i n'acaben sumant 257.509, però l'alta participació els penalitza i només guanyen a Badia del Vallès, Cornellà i Santa Coloma de Gramenet.

Per la seva banda, Catalunya Sí que es Pot millora els resultats d'ICV dels darrers comicis amb 4.171 vots nous, fins a arribar als 199.466, però ni al Prat poden mantenir la segona posició del 2012.

García Albiol ‘torna' avui a Badalona

s. muñoz

Després de dedicar-se intensament a fer campanya per tot el territori català, Xavier García Albiol retorna avui a l'activitat municipal. Ho farà amb motiu de la celebració del ple ordinari d'aquesta tarda i després que durant mesos hagi estat gairebé desaparegut de l'escena municipal. Fonts del PP van assegurar ahir que l'exalcalde de Badalona no es planteja abandonar la política local i van recordar que divendres va aprofitar el darrer dia de campanya per recordar als veïns de Badalona que té la voluntat de concórrer a les eleccions municipals del 2019. Malgrat la patacada electoral del PP en aquestes eleccions, Albiol és el gran actiu de què disposa la formació en l'àmbit local. Per aquest motiu, el PP assenyala que ningú a la ciutat qüestionarà el seu lideratge i que la cursa per substituir-lo no començarà fins que ell decideixi marxar.

Així doncs, el polèmic polític compatibilitzarà les tasques de president del grup parlamentari del PP i del grup municipal a Badalona. En absència d'Albiol, el portaveu del grup, Juan Fernández, s'ha erigit en líder. Malgrat que Albiol insisteix que aposta per Badalona, caldrà veure quin paper li té reservat el partit. Ara no ocupa cap càrrec significatiu en la direcció del PP català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona