Política

El món ens mira

El centre del món se'n fa ressò

L'èxit esclatant de la manifestació de la Diada, un cop més, ha posat Catalunya damunt la taula de les redaccions dels mitjans de comunicació d'arreu del món. Diaris, televisions, ràdios, agències i portals de notícies dels cinc continents ahir reflectien un esdeveniment únic per la seva dimensió i per l'ambient festiu i ordenat amb què va tenir lloc.

L'interès ha tornat a agafar embranzida de cara a les eleccions plebiscitàries del 27-S, però convé no perdre de vista que la presència de Catalunya a la premsa internacional fa temps que és una constant. Fa exactament 63 setmanes –sense comptar els estius– que faig l'espai diari El món ens mira a El Punt Avui Televisió. Cada dia, durant 63 setmanes, sense excepció, he anat trobant mitjans internacionals que analitzen el procés català o n'informen.

És clar que la Diada –i les perspectives del 27-S– n'ha disparat l'interès. Amb totes les pàgines de l'edició d'avui d'aquest diari, no en tindríem prou per reproduir el ressò internacional que ha tingut. El que sí que podem fer, però, és mirar d'esbrinar el nivell, la importància d'aquest ressò. No és el mateix una nota breu a peu de pàgina que una portada. I tampoc no és el mateix un mitjà de poca difusió d'un país amb poc pes internacional que un diari d'una ciutat important i amb una influència inqüestionable. En el cas de la Diada, va ocupar portades i llocs destacats en els principals mitjans mundials: BBC, The Wall Street Journal, Clarín, The Guardian, Die Zeit i un llarg etcètera. En la imatge que acompanya aquesta columna, podeu veure una foto de la Meridiana plena de gent a la portada de l'edició internacional de The New York Times. I, a la foto petita, encara hi trobareu una altra prova de fins a quin punt el cas català ha agafat una dimensió internacional de primer ordre: és el tíquer de notícies més famós del món, que ha aparegut en desenes de pel·lícules de Hollywood. Es troba a Times Square, a Nova York, actualment el centre del món. Doncs, allà mateix, la manifestació de la Diada era una de les informacions destacades, i un 11-S, que a Nova York té altres connotacions tràgiques pel record dels atemptats a les Torres Bessones, que sempre absorbeix l'atenció informativa dels mitjans americans. En aquest context, a Times Square, al centre del món, Catalunya és notícia. Ja fa temps que el procés català no és un afer intern espanyol, i en aquests quinze dies de campanya electoral ho veurem molt clarament. En aquest petit espai us ho explicarem cada dia.

11-S Als EUA recorden les Torres Bessones, però enguany Catalunya també va ser notícia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona