Política

Espanya ens estima

Rajoy: “Vagi a votar perquè d'altres no votin per vostè”

El president espanyol nega el caràcter plebiscitari del 27-S i crida a una gran mobilització dels del no

“No són unes plebiscitàries”, reiterava ahir Mariano Rajoy en la presentació oficial del seu candidat a Catalunya, Xavier García Albiol, davant la societat madrilenya. Però l'enfocament que va donar al 27-S era ben bé de caixa o faixa: “Jo diria a la gent que vagi a votar perquè d'altres no ho facin per vostè.” El president espanyol semblava haver reciclat l'antic lema electoral del PSC: “Si tu no hi vas, ells tornen” –amb el qual el 2008 van obtenir la xifra rècord de 25 diputats al Congrés–; la diferència, però, és que en aquesta ocasió no s'intenta atemorir un electorat preocupat pel retorn de les velles polítiques d'Aznar, sinó que es pretén mobilitzar una “majoria silenciosa” que, segons la direcció dels populars, el que no vol precisament és canviar l'actual statu quo. El líder conservador, doncs, insistia que, tot i ser unes eleccions “autonòmiques”, són “importants”, mentre que García Albiol hi posava molt més èmfasi i no només considerava que són “transcendentals” pel futur de Catalunya i Espanya”, sinó també que aquest combat electoral és el “més històric” dels que s'han celebrat.

Mariano Rajoy va exercir de presentador del seu candidat en un col·loqui organitzat per Nueva Economía Fórum, i al qual va acudir la plana major del PP i del govern espanyol, i va obrir la intervenció qualificant García Albiol de “valent” mentre destacava el fet que “parla clar”. A partir d'aquí, va aprofitar la tribuna per insistir en la tesi que el partit conservador és l'únic que a hores dara pot donar garanties que es mantindrà la unitat d'Espanya. “Albiol defensarà el diàleg però no el monòleg”, que, segons el president espanyol, es practica des del govern català. “Quan alguns pretenen negociar no poden dir o ho agafes o ho deixes, sí o no”, sentenciava Rajoy tot al·ludint a l'eventual xantatge al qual diu que l'ha sotmès Artur Mas.

Des que el PP va rebre una dura rebregada en les eleccions autonòmiques i municipals, el president espanyol ha decidit fer-se omnipresent en la major part d'actes que organitza el partit i, sobretot, intenta oferir una imatge de polític proper. És per això que ahir es va repetir el ritual del president espanyol passejant pel carrer amb el dirigent de torn –en aquest cas Albiol–, acostant-se als ciutadans que li reclamen una encaixada de mans o una fotografia i fins i tot prenent-se un cafè a la vista de tothom. Tot van ser bones paraules excepte un crit aïllat de “xoriços!”.

Ara que comença la campanya catalana, des del PP es considera que les eleccions seran una bona plataforma per vendre aquest nou tarannà de proximitat, que, a més, podran combinar amb el missatge de duresa amb el qual són conscients que poden perdre algun vot a Catalunya però que recuperaran amb escreix quan arribin les generals.

Un decàleg de cinc propostes

García Albiol va aprofitar l'auditori madrileny per dirigir-se a Miquel Iceta i Inés Arrimadas i reclamar-los un “acord de mínims” per barrar el pas als sobiranistes. “Els proposo un decàleg amb cinc propostes” –una observació que va provoca alguna rialla entre els assistents–, tot incidint en el fet que ha arribat el moment de fer “gestos” i “accions” davant d'aquells que no són independentistes. En aquest pacte que involucraria socialistes i Ciutadans, García Albiol proposa centrar-se a garantir entre tots tres partits “que ningú no iniciarà un procés de ruptura”, a més de “bloquejar” tot intent de tirar endavant estructures d'estat. Malgrat l'oferiment, el candidat popular no va deixar passar l'ocasió per dedicar dures crítiques al PSOE per la seva “ambigüitat” en l'assumpte català, mentre reiterava la tesi que Albert Rivera ha deixat Catalunya en el pitjor moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona