Política

Per què hem de votar Sí

Per tenir un atur dels més baixos d'Europa

Entitats independentistes presenten estudis que auguren una reducció de l'atur a la Catalunya estat

Es mouen en xifres de reducció d'entre el 3,2 i el 12% en funció de com acabi el procés

Més enllà de qüestions culturals o d'identitat, hi ha alguns temes econòmics que són fonamentals per convèncer indecisos i per reforçar la confiança dels que per primer cop han fet el pas cap a l'independentisme. Els dos temes són les pensions i l'atur.

Amb relació a l'atur, han estat diverses les entitats que han fet estudis, que després el govern ha avalat amb declaracions públiques, entorn de quin seria el percentatge d'atur en la Catalunya estat. Tots han coincidit, des dels més pessimistes fins als més optimistes, que la independència de Catalunya comportarà una reducció més que significativa del nombre d'aturats.

El primer estudi el va publicar el setembre del 2012 el Cercle Català de Negocis (CCN). En aquell document el CCN arribava a la conclusió que en pocs anys el nou estat podria reduir l'atur un 12% respecte de la situació actual. Els empresaris independentistes feien servir tres mètodes per calcular l'evolució de l'atur; el menys optimista establia que l'atur es reduiria un 6,1%, mentre que un dels mètodes els permetia dir que la desocupació baixaria un 15%. Fetes les mitjanes entre els tres mètodes, la conclusió va ser el 12%.

Pocs mesos després, la Generalitat es feia en bona part seu l'estudi i afirmava per primer cop que l'atur en una Catalunya independent tindria un atur un 10% inferior a l'actual.

El juliol del 2015 es feia públic un estudi conjunt del Barcelona Centre for International Affairs (Cidob) i el Center for European Policy Studies de Brussel·les (CEPS), elaborat en col·laboració amb l'Istituto di Studi per l'Integrazione dei Sistemi de Roma (ISIS) i el laboratori E-3 Modelling de la Universitat Politècnica d'Atenes. Aquest estudi dibuixava dos escenaris: una secessió no pactada amb Espanya i una d'acordada. En el cas que el Parlament fes una declaració unilateral d'independència (DUI) el document concloïa que l'atur el primer any seria només un 0,03% més baix i que fins al quart any no arribaria a una reducció del 0,73%. El 2030 l'atur baixaria ja un 3,2%. En cas d'una secessió pactada baixaria prop del 4%.

El darrer estudi l'ha fet públic l'ANC fa pocs dies. La projecció de reducció és del 6,6% i s'apunta que durant els primers anys s'arribarien a crear fins a 475.000 llocs de treball. Nou de cada deu llocs nous serien del sector privat.

12% Segons el CCN, autor del primer estudi sobre l'atur a la Catalunya estat, aquest serà el percentatge de reducció. 475.000 Són els llocs de treball que es crearien, segons un darrer estudi, fet per l'ANC.

La clau, la plena ocupació

És evident que és molt important que els polítics independentistes facin èmfasi en la reducció de l'atur. L'empresari Joan Canadell, que acaba de publicar el llibre ‘Potencial d'Estat', va escriure en aquest diari l'abril passat que l'objectiu del nou país ha de ser la plena ocupació i instava els polítics a explicar-ho en campanya. El cofundador del CCN assegurava que aquest era un objectiu possible d'aquí a cinc anys. Canadell defensava en l'article, i ho manté, que el nou país generarà un gran desenvolupament econòmic que crearà un gran nombre de llocs de treball. La seva projecció inclou des de la creació de milers de places de funcionaris associats a la capitalitat de Barcelona fins a la represa de la construcció, el desenvolupament de lleis de l'àmbit del tercer sector i la creació de places en el sector industrial vinculades a la recerca i la investigació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP recupera el terreny que va perdre el 2017

girona
Política

Illa: “Avui obrim una nova etapa”

barcelona
política

Puigdemont insta ERC a refer el diàleg i l’estratègia comuna independentista

barcelona
Política

Aragonès assumeix “uns molts mals resultats”

barcelona

Junts s’imposa a Girona i el PSC recupera la segona posició

Girona
Rússia

Putin canvia el ministre de Defensa i nomena un civil

Barcelona
Kuwait

El primer ministre forma un nou govern enmig d’una crisi política

Barcelona
Política

El PSC guanya, mentre el vot independentista recula

barcelona

Junts+ guanyaria a Girona, segons el sondeig de TV3

GIRONA