Política

Candidat nou, discurs vell

Rajoy ve a Castelldefels a donar suport a García Albiol i torna a emparar-se en “l'imperi de la llei”

El PP vol ser la referència de l'unionisme, tot i que tempteja acords amb C's, el PSC o fins i tot amb UDC

Vint-i-quatre hores després de l'anunci que Xavier García Albiol serà el candidat del PP pel 27-S, el president del govern espanyol i del partit, Mariano Rajoy, va deixar ben clar que s'abocarà en aquestes eleccions. Ho va fer posant els peus al vespre a Castelldefels, en una visita llampec amb més gestos que contingut. De fet, el líder popular no es va moure ni un mil·límetre del seu discurs habitual cap al sobiranisme català: va brandar “l'imperi de la llei” i la Constitució –que, a parer seu, “ha donat el més gran nivell d'autogovern”– i va recordar que “si algú vol incomplir la llei, tindrà un problema”.

En un hotel de Castelldefels, el president espanyol es va reunir amb el nou candidat popular i la número dos de la llista (Andrea Levy, que continuarà sent vicesecretària d'estudis i programes); la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal; el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i la cúpula dels populars catalans. Al cap de tres quarts d'hora, Rajoy i García Albiol van fer una intervenció davant dels mitjans, sense admetre preguntes. Rajoy va desplegar l'argumentari de sempre, sense cap novetat, fent gala de les millores econòmiques i de ser els garants de “la unitat d'Espanya”. “El PP defensarà que aquestes eleccions siguin l'inici de la sortida del túnel de la divisió i els enfrontaments que alguns han adoptat”, va afirmar. De García Albiol va destacar que té “el respecte dels seus veïns” i que és “qui millor pot conèixer els problemes de la gent”. A més, va aprofitar per criticar els pactes que han impedit al PP tenir l'alcaldia a Badalona i a Castelldefels.

En diverses ocasions, Rajoy va agrair “la decisió” de Sánchez-Camacho de fer candidat García Albiol. Aquest, per la seva banda, va apel·lar “al sentiment” que “representa el PP”: “Representa tots aquells que ens sentim molt catalans, però també molt espanyols.” L'exalcalde de Badalona també va fer referència a la qüestió econòmica dient que les forces independentistes “posen en risc la situació de creixement” que ara viu el país. “La nostra proposta és des del cap i des del cor, som els únics que podem garantir que Catalunya continuï avançant”, va reblar.

“Absoluta moderació”

Al matí, a Madrid, Rajoy va tenir una reunió amb els presidents provincials del partit, on van decidir intensificar l'activitat a Catalunya a l'agost. En acabat, el vicepresident de comunicació del PP, Pablo Casado, va posar l'accent en “l'absoluta moderació” del projecte popular. Va negar que el perfil de García Albiol fos radical ideològicament, i, ben al contrari, el va posar d'exemple de “moderació”. A més, en va destacar que és “conegut”, que uneix “joventut i experiència”, i que ha acudit amb “èxit a les urnes”. “Som l'únic partit que defensa sense estridències la unitat d'Espanya”, va assegurar.

El PP pretén erigir-se en la referència de l'unionisme, tal com va manifestar García Albiol en una entrevista a RAC1 al matí. El seu objectiu és fer una “candidatura transversal”, que “vagi més enllà de les sigles” i en què “es puguin sentir còmodes” espais diversos del no sobiranisme.

Sembla que el PP, el PSC, C's i fins i tot UDC competiran pel vot de la moderació. D'aquí que, al matí, García Albiol critiqués encara el líder de C's, Albert Rivera; el PSC (“no són ni carn ni peix”) o UDC, per la seva coalició recent amb CDC. No obstant això, tant el presidenciable com Casado van tenir gestos amb aquestes formacions i van insinuar possibles acords per després del 27-S entre les “forces constitucionalistes”. Així, García Albiol va dir que C's no era “el rival” i que li agradaria que fos “company de viatge”. Si el PSC i UDC avalessin la via constitucionalista, tampoc hi descartarien acords. “En aquest consens ens trobaran”, va precisar Casado, que va argumentar que el PP ja havia demostrat “saber pactar”, com amb pactes com el del Majestic (1996). En l'entrevista a RAC1, García Albiol es va mostrar obert al diàleg i a canvis en la Constitució, però sense concrecions. Per ell, aquestes no són unes “eleccions plebiscitàries”, però sí “les més importants de la democràcia”. I, segons es va poder comprovar ahir, el PP ja ha posat tota la maquinària en marxa.

LES FRASES

García Albiol es pren seriosament les eleccions del 27-S i jo també; de tots, és el candidat que més coneix els problemes de la gent
Som al costat de la Constitució, la llei es complirà; si algú la vol incomplir, tindrà un problema
Mariano Rajoy
president del govern espanyol i del pp

Convidat al passeig marítim

L'alcaldessa de Castelldefels, Candela López, va cursar abans-d'ahir una petició formal perquè el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, visités les obres del passeig marítim de la ciutat i constatés així el “perjudici” ocasionat pel seu retard. Aquest endarreriment està motivat per les desavinences econòmiques entre l'empresa constructora i el Ministeri d'Agricultura, Medi Natural i Pesca. Candela López (Movem Castelldefels) va ser investida alcaldessa gràcies als vots del seu grup, el PSC, ERC, Castelldefels Sí Pot i CiU, gràcies als quals va arrabassar l'alcaldia al PP, que havia estat la força més votada a les municipals. Tot i que no es coneixen les dates dels actes que el PP farà a Catalunya aquest estiu, sí que se sap que els dies 4 i 5 d'agost tornarà a Castelldefels per fer-hi l'escola d'estiu del partit. Ahir, segons un comunicat de l'alcaldessa, Candela López, encara no tenien resposta de Rajoy. Potser a l'agost hi serà a temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel diu que no aturarà els atacs en Rafah, però accedeix a enviar delegació negociadora

barcelona
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona