Política

Inici del degoteig de militants gironins d'Unió a Demòcrates

La diputada Elena Ribera, cap visible del nou partit sobiranista, pronostica una fuga important

El nou líder d'Unió, Xavier Dilmé, treu importància al nou partit i diu que conservarà la majoria

Dilmé demanarà les actes als càrrecs que marxin d'Unió

El partit format pels crítics d'UDC ha començat a prendre forma a les comarques gironines amb una primera fuga de militants cap a Demòcrates de Catalunya. Al Gironès, algunes fonts apunten que Unió pot perdre més de la meitat de la militància els propers dies en favor de la nova formació sobiranista. Aquesta posició podria ser molt majoritària al comitè comarcal del Gironès, del qual un 80% dels seus membres haurien pres la determinació de plegar. Segons ha pogut saber aquest diari, entre els càrrecs d'Unió que estriparan el carnet per adherir-se al nou moviment a favor de la independència de Catalunya hi hauria els delegats territorials de Justícia, Isabel Ruiz i de Governació, Assumpció Rodríguez; l'expresident d'UDC al Ripollès, Miquel Rovira, i també d'Eduard Berloso, regidor de l'Ajuntament de Girona. Berloso no va voler confirmar ni desmentir ahir aquesta informació a aquest rotatiu. Els que sí es van expressar ahir públicament i clarament van ser el president d'Unió de Joves i la major part de l'executiva dels Joves d'UDC, que han decidit deixar les files d'Unió per sumar-se a Demòcrates per Catalunya.

I és que, tal i com va explicar ahir Elena Ribera, diputada al Parlament de Cataluna i cap visible del nou moviment a la demarcació, el descontentament amb la línia que marcava Josep Antoni Duran i Lleida ve de lluny i es va començar a canalitzar a través de la plataforma Hereus d'UDC 1931. I el 14J va marcar un punt d'inflexió important per als partidaris del no, un grup que, segons recorda Ribera, van perdre per només vint vots de diferència.

La diputada al Parlament està convençuda que Demòcrates de Catalunya es quedarà amb la major part de militants d'UDC de la demarcació ja que, segons va declarar ahir, compten amb el suport dels històrics del moviment.“La majoria la representarem nosaltres”, va assegurar Ribera.

Per la seva part, el nou president de la intercomarcal d'Unió a les comarques gironines i cap de llista a les eleccions del 27S, Xavier Dilmé, que va comparèixer davant dels mitjans de comunicació acompanyat del senador per Girona Pere Maluquer i la regidora de l'Ajuntament de Girona Eva Palau, va declarar que la creació del nou partit havia agafat més volada a nivell extern que no pas intern. I tot i reconèixer que desconeix l'abast del nou moviment, va assegurar que Unió conservarà, al territori, la majoria de militants. I en aquesta línia va recordar que en el 14J va ser la del sí. “I aquestes són les dades que cal tenir en compte”, va afegir Dilmé. El nou president d'UDC, que substitueix Joan Cañada en el càrrec, que va plegar divendres passat per discrepàncies amb la línia del partit, es va mostrar convençut que la destinació final dels militants d'Unió que deixen el vaixell és Convergència. “Sempre hem sabut que quan es trenqués la federació, hi hauria gent que marxaria a CDC”, va indicar Dilmé, tot mirant de restar importància a Demòcrates de Catalunya.

Amb tot, i conscient que el degoteig cap a la nova formació tot just ha començat, el nou president de la intercomarcal d'Unió va indicar que en els propers dies enviarà un escrit a tots els càrrecs que es donin de baixa del partit per demanar-los que, per coherència, deixin les actes. I es va mostrar molt tranquil pel que fa al relleu d'aquestes persones. “Quan tinguem una baixa en un càrrec, la substituirem perquè tenim gent prou vàlida per substituir els que marxin”, va declarar. Dilmé va admetre que aquest “no és un bon moment” per als democristians, però va insistir en parlar d'una nova etapa. “L'agafem amb il·lusió a pesar de les adversitats”, va manifestar.

LES FRASES

La destinació final dels que marxen d'Unió és, sense cap mena de dubte, Convergència
Xavier Dilmé
president de la intercomarcal d'unió a les comarques gironines
Ha deixat de tenir sentit quedar-se dins d'Unió. I la majoria la representarem nosaltres
Elena Ribera
diputada al parlament i cap visible del nou partit sobiranista
Nosaltres no ens hem mogut, qui ha canviat de rumb és la direcció que no representa la majoria
Jordi Rubio
pRESIDENT DIMISSIONARI D'UNIÓ DE JOVES A LA DEMARCACIÓ DE GIRONA

La majoria de l'executiva d'Unió de Joves fa el canvi

Lurdes Artigas

Una de les parts d'Unió que més tocada està quedant a les comarques gironines són les seves joventuts. El president d'Unió de Joves a la demarcació, Jordi Rubio, va anunciar ahir que havia pres la decisió de dimitir i que també “més del 90% dels membres” de l'executiva gironina d'Unió de Joves li havien presentat les seves dimissions, i que per això “no queda més que dissoldre” l'executiva gironina. Rubio va deixar clar que la raó era el desacord amb la intenció de la majoria de membres dimissionaris de l'executiva era presentar els propers dies la seva baixa d'Unió i fer el pas cap a Demòcrates de Catalunya. “Donem suport a un estat independent i al projecte de Mas. Nosaltres no ens hem mogut ni un mil·límetre, qui ha canviat de rumb és la direcció que no representa el sentit de la majoria”, va remarcar.

Rubio, que va estar acompanyat de la diputada Elena Ribera, va demanar a tots els militants que van votar “no” en el referèndum intern d'Unió que facin el pas cap a Demòcrates, “un projecte il·lusionant, que respira una forma de fer política millor”.

A la sortida de la roda de premsa, tres membres de l'executiva nacional d'Unió de Joves, vinguts expressament de Barcelona, van voler “precisar algunes imprecisions en les declaracions de Rubio”. En declaracions a peu dret a fora al carrer, el secretari d'Organització, Joan Carles Bailach, va afirmar que l'executiva gironina no quedava dissolta “perquè no ho permeten els estatuts” sinó que seguirà funcionant amb només dos membres –Rubio havia dit que només n'hi havia un de no dimissionari i Bailach va explicar que també continuava un altre que va substituir fa uns mesos un càrrec que va dimitir per malaltia– fins que es faci una assemblea i s'escullin nous representants.

Primeres baixes a la comarca de l'Alt Empordà

En l'acte de l'acte de constitució de Demòcrates de Catalunya de diumenge a Barcelona hi havia alguns militants d'UDC alt-empordanesos, entre ells la rosinca Sílvia Ripoll. Ripoll ha avançat que juntament amb Ambrosio Martínez (tots van ser regidors en l'anterior govern de Roses amb CiU), deixaran UDC i s'apuntaran al nou partit. A Peralada, Meritxell Garrido, única regidora d'Unió (que també es va presentar al marge de CiU en les municipals), ja té clar que també s'adherirà a Demòcrates de Catalunya. Un dels altres municipis on properament es podrien anunciar més baixes a UDC és a Castelló d'Empúries: l'alcaldessa i militant d'Unió, Assumpció Brossa, confirma que ja estava adherida a la plataforma sobiranista i que ha deixat de pagar els rebuts de militant a UDC. La major part de la militància a Castelló també s'apuntaria a Demòcrates de Cataluna. Amb tot, Manuel Toro, president comarcal d'UDC a l'Alt Empordà no tenia, ahir, constància de baixes del partit, i fins i tot va referir-se a “algunes altes” després de l'última reunió de la intercomarcal del partit. Toro recorda que a la comarca un 70% dels militants va donar suport a la proposta de la direcció del partit. No obstant això, Toro considera que el fet que a nivell nacional es crei el nou partit, Demòcrates de Catalunya, “forma part d'un procés de clarificació necessària i que és bo que hi hagi un missatge clar en aquest sentit”.

Esteve carrera



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ