Política

opinió

Proposta de llei electoral europea

Està clar que a la UE hi ha temes molt importants sobre la taula com la crisi econòmica, amb la particularitat de Grècia, la gestió de la immigració i de l'energia i també la crisi d'Ucraïna. Però també hi ha altres aspectes que succeeixen i que mereixen ser coneguts per la ciutadania i més si, com el que us comentaré seguidament, és proposat per eurodiputats de casa nostra. Em refereixo a la proposta de reforma de la llei electoral europea que ha estat impulsada pel grup del Parlament Europeu, Aliança Lliure Europea (ALE), al qual pertanyen Josep-Maria Terricabras, Ernest Maragall i Jordi Sebastià. El 2 de juliol va tenir lloc la sessió de presentació i debat de la proposta, que es va fer en l'idioma de cada ponent, inclòs el català, a la qual vaig poder-hi assistir, amb Joaquim Millan, representant al Consell Català del Moviment Europeu. Diferents ponents, entre ells Albert Aixalà, Josep Maria Reniu, Simon Toubeau, Roberto Louvin, en una primera sessió, i Jordi Sebastià, Josep-Maria Terricabras, Flur Jones, Willie Sullivan i Bernd Hüttemann, varen exposar els seus plantejaments a favor d'una llei electoral europea que millori la situació de diverses opcions per cada estat de la UE, que van des de la circumscripció única a l'Estat espanyol, a cinc circumscripcions a Itàlia, fins a altres opcions en els diferents estats, fet que genera distorsió a l'hora d'elegir els representants dels ciutadans. Aquí tenim uns dels motius de la idoneïtat de la proposta, que ha de tenir, segons els ponents, més presència de partits europeus, establir que la campanya electoral sigui europea, que garanteixi la proporcionalitat i també la representació territorial, que eviti les grans circumscripcions que limiten la representació de part de la ciutadania, que eviti també les taxes importants d'abstenció fent les eleccions més democràtiques, que cerqui l'equilibri entre la ideologia i la territorialitat, que garanteixi la connexió amb el territori i la ciutadania, que revisi l'edat mínima per votar, que promogui la transparència i la rendició de comptes, la possibilitat de votar en línia, i també, com proposava l'eurodiputat Terricabras, que valori la possibilitat de fer dues votacions, una per un partit i l'altra per votar el president. I pel que fa a Catalunya, prevegi que sigui circumscripció electoral perquè és la manera que la seva ciutadania hi sigui ben representada.

En definitiva, una iniciativa que neix a casa nostra i que va destinada a gestionar eficientment la UE, en concret a fer més democràtic i divers el Parlament Europeu, que, ara per ara, és l'única institució de la UE que es constitueix a partir dels vots dels ciutadans europeus. Ara ja s'ha fet el primer pas i se seguirà endavant, però el que cal és que els partits grans se la facin seva i, amb les esmenes que es considerin, finalment esdevingui una llei electoral europea que garanteixi una representació més democràtica de la ciutadania. Bona feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del dimitit cap d’Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA
GIRONA

La CUP defensa “passar a l’ofensiva” pels drets lingüístics

GIRONA