Política

Acord a tres bandes a Llançà que deixa fora Pere Vila

ERC-AM, el PSC i Alternativa per Llançà van firmar ahir un acord de govern

El pacte dóna l'alcaldia a Guillem Cusí, candidat d'ERC

CiU governava a l'Ajuntament de Llançà des del 1979

Les dues formacions d'oposició, ERC-AM i el PSC, aliades amb la nova candidatura Alternativa per Llançà, van tancar ahir un acord que els garanteix un govern amb majoria absoluta per al mandat que ve a Llançà. L'acord dóna l'alcaldia al cap de llista d'ERC, Guillem Cusí, i les tres tinences d'alcaldia a les formacions que faciliten l'acord, en aquest ordre: Francesc Guisset (PSC), Claudio Grande (Alternativa per Llançà) i Simó Calsina, número dos de la llista ERC-AM i que és el representant d'ICV en aquesta candidatura que reagrupava ERC, Unió Llançanenca i ICV.

Tot i que després de les eleccions les tres formacions van manifestar des d'un bon principi la intenció de tancar un acord per trencar 36 anys de govern de CiU a Llançà (des del 1979), les negociacions per tancar aquest pacte s'han allargat fins a l'últim moment i s'han dut amb força secretisme.

Guillem Cusí, però, explicava ahir que les dificultats per arribar a l'acord no han estat tant per les divergències programàtiques com “per les pressions externes al municipi”, que segons ell s'han manifestat tenint en compte que l'alcalde en funcions, Pere Vila, és president de Convergència a la demarcació i un dels homes forts de CiU a les comarques de Girona. ERC (tres regidors), el PSC (dos regidors) i APL (un regidor) sumen així majoria absoluta i deixen a l'oposició la candidatura de Pere Vila, que havia obtingut cinc regidors i era la llista més votada. En aquestes eleccions, però, Vila havia perdut per primera vegada la majoria absoluta, i l'oposició havia manifestat clarament que tenia intenció d'aprofitar aquesta oportunitat.

Pere Vila es va obrir a altres grups

Pocs dies després de les eleccions, Pere Vila va iniciar la roda de trobades amb la resta de formacions i, conscient de la possibilitat d'un pacte que el podia deixar fora, es va obrir a altres grups “per fer un govern fort”. Vila hi afegia que també havia fet aquestes propostes en mandats anteriors, quan no ho necessitava. També va demanar que es respectés la llista més votada; no només això sinó argumentant que en nombre de vots la candidatura de CiU havia progressat en relació amb les passades eleccions municipals, i que el fet que el nombre total de regidors del consistori hagi disminuït no els havia anat a favor. Cap d'aquests arguments haurà frenat el pacte contra CiU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona
política

Veray afirma que votar al PP serveix per dir “no al procés i no a Sánchez”

girona